Instant kafa

Vaša brzo spremljena kafa u sebi sadrži akrilamide, koje sadrži i hrana bogata ugljenim hidratima, kuvana na veoma visokim temperaturama poput čipsa.

Kako ovo izbeći?

Koristite tamnu, prženu kafu sa najmanje akrilamida, a što se tiče vaših dragocenih ugljenih hidrata, čips ne pecite u fritezi. A krompir treba potopiti 2 sata pre pečenja u vodu kako bi se izolovali svi loši sastojci.

Pogledajte i 13 stvari koje samo zaljubljenici u kafu razumeju

Riblje ulje

Nedavna istraživanja su pokazala da visoke doze omega 3 masnih kiselina mogu da izazovu rak prostate.

Kako ovo izbeći?

Držite se preporučenih doza. Doktor Teodor Braski sugeriše da se treba ograničiti na dva obroka masne ribe nedeljno.

Pogledajte i Kako pravilno da koristite ulja u kuhinji

Smeđi pirinač

Aberden Univerzitet pronašao je da smeđi pirinač sadrži više arsena u svom spoljašnjem sloju nego beli pirinač.

Kako ovo izbeći?

Uvek ga dobro isperite, a zatim kuvajte. Dok kuvate, odnos vode i pirinča trebalo bi da bude 6:1, na primer 300 ml vode i 50 gr pirinča. Preporučuje se da ga ne jedete više od dva puta nedeljno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Dnevni.rs