Instant kafa
Vaša brzo spremljena kafa u sebi sadrži akrilamide, koje sadrži i hrana bogata ugljenim hidratima, kuvana na veoma visokim temperaturama poput čipsa.
Kako ovo izbeći?
Koristite tamnu, prženu kafu sa najmanje akrilamida, a što se tiče vaših dragocenih ugljenih hidrata, čips ne pecite u fritezi. A krompir treba potopiti 2 sata pre pečenja u vodu kako bi se izolovali svi loši sastojci.
Pogledajte i 13 stvari koje samo zaljubljenici u kafu razumeju
Riblje ulje
Nedavna istraživanja su pokazala da visoke doze omega 3 masnih kiselina mogu da izazovu rak prostate.
Kako ovo izbeći?
Držite se preporučenih doza. Doktor Teodor Braski sugeriše da se treba ograničiti na dva obroka masne ribe nedeljno.
Pogledajte i Kako pravilno da koristite ulja u kuhinji
Smeđi pirinač
Aberden Univerzitet pronašao je da smeđi pirinač sadrži više arsena u svom spoljašnjem sloju nego beli pirinač.
Kako ovo izbeći?
Uvek ga dobro isperite, a zatim kuvajte. Dok kuvate, odnos vode i pirinča trebalo bi da bude 6:1, na primer 300 ml vode i 50 gr pirinča. Preporučuje se da ga ne jedete više od dva puta nedeljno.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem