Lekovitost
Mušmula sadrži mnogo vitamina C, šećera i pektina pa je, u nedostatku boljih sredstava, vredna pažnje u lečenju skorbuta. Zapadna narodna medicina koristi mušmulu za lečenje konstipacije, neredovne stolice i drugih tegoba sa probavom.
Pogledajte i Sočne smokve - plodovi puni zdravlja
Nedozrela mušmula steže sluzokožu, pa se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj duplji, kao što je krvarenje desni, zuba, afti. Može da posluži i kod obilnih menstrualnih krvarenja, što je čak i drevnim Druidima bilo poznato. Mušmula pomaže i kod dijareje, dizenterije i u svim slučajevima kada je potrebno stezanje tkiva, ali i protivupalno delovanje. U tim slučajevima pogodni su preparati od lista, jer u njemu je najviše tanina.
Inače, kora stabla mušmule može umesto kinina da posluži u lečenju malarije. U narodnoj medicini od semenki, koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz, pripremaju se oblozi za razne povrede kože. Semenke sadrže mali procenat cijanovodične kiseline, pa nisu preporučljive za upotrebu, ali u kontrolisanim količinama koriste se i za otapanje kamena u bubregu i bešici.
Pogledajte i Pistaći, plodovi puni zdravlja
Čaj protiv dijareje i krvarenja desni
Uzeti 1 supenu kašku usitnjenih svežih zelenih plodova. Sa 2 dl vruće vode preliti plodove mušmule, poklopiti i nakon jednog sata procediti. Piti 2-3 šolje čaja protiv dijareje, a za zaustavljanje krvarenja desni grgutati i ispirati usnu duplju više puta dnevno.
Savet u slučaju manjka želudačne kiseline
Svaki dan pojesti 400 g svežih i zrelih mušmula. Tačnije, nakon doručka i večere uzeti i pojesti po 200 g mušmula. Uz to, posle svakog obroka popiti po 1 dl belog vina. Time će bolesnik da vrati apetit i smanjiće nadutost koji su prouzrokovani manjkom želudačne kiseline.
Pogledajte i Zašto je dobro jesti šljive
Liker protiv raznih želudačnih tegoba
Uzeti 1 kg svežih mušmula, 1,5 l vode, 1 l votke, 1 l soka od jabuka, 300 g šećera pomešanog sa dodatnih 3,5 litara vode. Mušmule očistiti od peteljki, iseći na četvrtine i lagano kuvati u vodi oko jedan sat. Kad se smesa ohladi, tečnost procediti, a mušmule protisnuti. Dobijenu smesu pomešati sa sokom od jabuka i votkom. Staviti u staklene flaše, zatvoriti i ostaviti da stoji 4 – 6 nedelja na toplom mestu. Tečnost ponovo procediti i dodati šećer i vodu. Vratiti u staklene flaše, dobro zatvoriti. Po potrebi uzimati 2-3 puta dnevno po jednu likersku čašicu.
Pogledajte i Virak: Čudotvorna biljka za sve ženske probleme
Čaj za obilna menstrualna krvarenja
Uzeti jednaku količinu isitnjenog cveta i lista mušmule, pomešati sa isitnjenom travom rusomačom, kao i travom imelom. Prstohvat mešavine ovih biljaka preliti sa 1 l prirodnog crnog vina i kiseliti nekoliko sati. Potom prokuvati, procediti i piti.
Oprez: Nemojte da preterujete s konzumiranjem svežih mušmula, iako njihova kašasta slatkoća zna da zavara. U većoj količini teže su za probavu i mogu da dovedu do dijareje. Proberite i nemojte da jedete plodove koje je zahvatila plesan. Držanjem u frižideru biće duže u jestivom stanju, ali pazite – kod predugog stajanja mogu da uhvate plesan.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem