Kandida živi u digestivnom traktu, ali može se probiti u krvotok i proširiti po celom telu. Proizvodi acetaldehid, koji dovodi do štete uzrokovane slobodnim radikalima. Kandidijaza može biti posledica upotrebe antibiotika, korišćenja kontracepcijskih tableta, alkohola, nekih drugih lekova, stresa ili prevelikog unosa šećera u organizam. Pogađa čak 75% žena, a u 10% slučajeva postaje trajni problem. Zdravom ishranom i promenom nekih životnih navika, gljivicu ipak možete izbaciti iz organizma.
Shvatite šta je uzrok problema
Utvrdite zbog čega je došlo do širenja kandide jer je tek tada možete ukloniti.
Podstičite rast probiotika – dobrih bakterija
U ishranu dodajte fermentiranu hranu, poput kiselog kupusa, jogurta, kefira jer su odlični izvori dobre probavne flore koja će uravnotežiti unutrašnji ekosistem. Dobre bakterije će izgurati loše gljivice, pomoći varenju, ojačati imunitet i zaustaviti želju za šećerom.
Organska hrana
Jedite organski uzgojene proizvode koji imaju manje toksina i više antioksidansa, vitamina i minerala nego konvencionalno uzgojeni. Dok vam se telo oporavlja, osetljivije je na delovanje pesticida i toksina iz okoline, zato pazite šta jedete.
Pročitajte i Kako da (bezbolno) izbacite šećer iz ishrane
Jedite hranu koju kandida ne voli
Kokosovo ulje, bademi, semenke bundeve, sok od limuna i limete, alge, beli luk,crni luk, đumbir i ljuta paprika ometaju rast kandide. Sve navedeno sadrži antigljivične i antiparazitske sastojke te pomaže u stvaranju povoljnog pH tako što krv postaje baznija, odnosno smanjuje se kiselost.
Izbacite šećer iz ishrane
Ovo uključuje i prirodni šećer u mlečnim proizvodima i voću (izuzetak je limunov sok), kao i med i razne sirupe. Gljivica se hrani šećerom, a vaš je cilj izgladneti kandidu do smrti. Kako gljivica polako nestaje, možete osetiti neke negativne reakcije koje uzrokuju metabolički nusproizvodi. Simptomi poput mučnine, groznice, natečenih žlezda, akni i glavobolje znak su da nova ishrana deluje, tako da sad ne treba odustati.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: b92
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus