Pšenica ima primenu u domaćinstvu i poslastičarstvu, s obzirom na korisna svojstva koja ima nakon kuvanja, bilo sa dodacima (mleveni orah, šlag i dr) ili bez njih. Kuvanoj pšenici se pridaju posebna dijetetska svojstva ne samo zbog sadržaja vitamina, minerala i drugih mikrooelemenata koje sadrži celo zrno (ali ne i beli hleb) već i zbog sadržaja biljnih vlakana koja veoma koriste održavanju pravilnog rada organa za varenje, a imaju i neka lekovita svojstva. Smatra se korisnom namirnicom, koja se može naći u svakoj većoj prodavnici.
S obzirom na to da se pšenica koristi direktno za kuvanje, bez posebne dalje dorade, postavljeni su oštriji uslovi kvaliteta. Za kuvanje je podesna i više cenjena pšenica »belija«, u stvari, meka pšenica.
Preporučuje se kupovina dobro zatvorenih i čistih pakovanja i to pakovanja kroz koja se može videti izgled pšenica. Zrna treba da su čista, krupna i ujednačena po bojii i izgledu (»belija«) i bez stranih primesa (kamenčića, kvarna zrna, nagrižena zrna...).
Izbegavajte oštećena pakovanja iz kojih pšenica curi, kao i pakovanja koja sadrže strane primese i pšenicu sa izmenjenim mirisom i izgledom.
Pšenica, najviše od svih žitarica, sadrži pored skroba i puno belančevina velike biološke vrednosti. Masti se nalaze u klici, a mineralni sastojci u ljusci, tako da se i jedni i drugi u procesu mlevenja uklanjaju, delimično ili potpuno, zavisno od stepena ekstrakcije.
Pročitajte i 5 načina da ovsene pahulje budu vaš omiljeni doručak
Lekovita svojstva
-Sprečavanje konstipacije
-Obezbeđenje pravilnih funkcija organa za varenje
-Smanjenje opasnosti od raka debelog creva
Proklijala pšenica - hrana za jačanje organizma
Veoma često iscrpljene osobe nabavljaju razne preparate za jačanje koji mnogo koštaju, ne znajući da postoje i jeftini izvori. Jedan od tih izvora je i proklijala pšenica — jako sredstvo za jačanje, koje popravlja krv i mršavim i slabim osobama pomaže da postignu željenu telesnu težinu i kondiciju. Uz proklijalu pšenicu dobro je jesti šargarepu ili piti sveže isceđeni sok od nje. U vreme grožđa dobro je držati i grožđanu kuru koja sa puno grožđa i grožđanog soka jača organizam.
Proklijala pšenica u stanju klijanja obezbeđuje organizmu ono što daju skupi lekoviti preparati. Ona se dobija na jednostavan načiin: mokru krpu preklopiti i staviti na tanjir, a na nju pšenicu. Tanjir držati na toplom, a krpa da bude stalno dovoljno vlažna. Pod tim uslovima pšenica proklija za 2-3 dana i kada klice dostignu dužinu od oko 1 cm, najbogatije su vitaminima B, E, a sadrže i dosta gvožđa, kalcijuma, fosfora i magnezijuma.
Klijanje pšenice se može obaviti i ovako: na tanjir staviti vlažan ubrus papir, na njega prethodno opranu pšenicu, a zatim je poklopiti drugim tanjirom i držati na toplom, uz stalnu kontrolu vlažnosti papira.
Pšenične klice treba jesti sveže, kako bi bile dobro sredstvo za jačanje, jer se zagrevanjem neki korisni sastojci uništavaju. Kašika proklijalog zrnevlja može ujutru da se doda obroku od mleka sa pahuljicama od žitarica i sa voćem. U toku dana sveže žitne klice mogu se dodavati i raznim salatama: lisnata, salata od paradajza, od presne šargarepe, celera, cvekle i drugo. Ovakve salate treba preliti maslinovim uljem, jabukovim sirćetom i dodati seckani beli luk.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: dijetaizdravlje.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom