ISPRAVKA: U prvobitnoj verziji ovog teksta, bila je navedena netačna informacija o tome da soda bikarbona može da spasi ljudski život, u zavisnosti od njene koncetracije u krvi. Reč je o netačnim infomacijama koje su bazirane na studiji Univerziteta u Juti, a koja je sprovedena u periodu od 1997. do 2014. godine i koju su preneli brojni portali, između kojih i Večernji.hr, sa kog je ova vest preuzeta.
Prema analizi portala Raskrinkavanje.ba, studija koju je vodio doktor Kalani Rafael, a objavljena je 2016. godine pod nazivom “Koncentracija bikarbonata, acidobazni status i mortalitet u studiji zdravlja, starenja i sastava tela” nije pokazala da uzročno-posledičnu vezu između koncetracije sode bikarbone u krvi i dužine životnog veka.
Ova jednostavna premisa regulacije pH dovela je do alternativne medicinske prakse konzumiranja sode bikarbone ili drugih izvora bikarbonata, za koje se tvrdi da usporavaju proces starenja i leče rak. Ali ne postoje dokazi koji podržavaju takve tvrdnje, kažu naučnici.
Što je još gore, konzumiranje previše sode bikarbone može dovesti do zdravstvenih problema kao što su perforirani želudac, visoki krvni pritisak zbog opterećenja natrijumom i moguće kamenje u bubregu zbog proizvodnje viška kalcijuma u urinu, objasnio je dr. Majkl Emet, šef interne medicine na Univerzitetskom medicinskom centru Bejlor u Dalasu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus