Iako krompir nije tipičan sastojak u pripremi hleba, toj svakodnevnoj namirnici daje jednu posebnu teksturu i mekoću. Jedan od najpoznatijih recepata za takav ukusni prilog jelu je poljski hleb od krompira. Jednako može biti i dobro rešenje ako vam ostane pirea od ručka. Potrebno je odvojiti samo 15 minuta za pripremu i 40 za pečenje. Mirisi koje će širiti vaše malo kulinarsko remek delo sigurno će privući sve ukućane za sto.
Sastojci:
½ šoljice mleka
½ šoljice pirea od krompira
3 kašike šećera
2 kašike omekšalog maslaca
1 ½ šoljice plus 1 ½ šalice brašna
1 veliko jaje, umućeno
1 pakovanje (2 ¼ kašičice) suvog ili instant kvasca
4 kašike mlake vode
1 kašičica soli
Pogledajte i Bugarski specijalitet: Banica s limunom i orasima
Priprema:
Zagrejte mleko i sipajte ga u posudu za miksanje. Dodajte krompire, šećer i maslac i ručno zamesite. Kada se smesa ohladi dodajte 1 ½ šoljicu brašna i jaje mešajući ručno dok se sastojci ne prožmu.
U drugoj posudi otopite kvasac u vodi i zatim ga dodajte smesi od krompira. Posolite i izmešajte sastojke. Pokrijte i ostavite testo na toplom mestu oko sat i po da se odmori.
Dodajte preostalu 1 ½ šoljicu brašna, a zatim koristeći se nastavkom za mešenje hleba, miksajte sedam minuta ili mesite 10 minuta ručno. Testo stavite u čistu namašćenu posudu i pustite da se diže dok ne se volumen ne udvostruči.
Zagrejte rernu. Testo stavite u okrugli pleh, pokrijte i pustite da se ponovo digne. Na vrhu plitko zarežite testo i pospite s malo brašna. Pecite 30 – 40 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: dnevno.hr
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu