Postoji mnogo recepata za kuglof, ali neka opšta pravila vam mogu ppomoći da vam ova poslastica uspe baš svaki put. 

Evo nekoliko saveta koji će vam sigurno biti od pomoći.

Pripremite sastojke unapred

Najpre pažljivo pročitajte ceo recept i pripremite sastojke (na primer, iseckajte orahe, bademe ili suvo voće). Izmerite sve potrebne sastojke pre nego što počnete s pripremom smese. Tako ćete izbeći eventualne greške i proveriti da li imate dovoljne količine sastojaka.

Koristite samo sastojke koji su navedeni u receptu

Kao i za druge kolače, tako je i za kuglof najsigurnije da koristite samo sastojke koji su navedeni u receptu, bez improvizacija koje se tiču količine i vrste namirnica. To naročito važi ako ste početnik u kulinarstvu, pa niste baš sigurni kojim sastojcima možete zameniti namirnice koje nemate u kući. Takođe, ovaj savet se odnosi i na tempreaturu pečenja, pa ni tu improvizacije  nisu baš dobrodošle.

Sastojci treba da budu sobne temperature

Da bi vam kolač uspeo, sve sastojke pre pripreme držite neko vreme na sobnoj temperaturi.

Pogledajte i 6 grešaka u pripremi svinjskih krmenadli

Budite strpljivi

Mutite omekšali puter na srednjoj brzini dok ne bude kremast. To zahteva od 1 do 7 minuta, u zavisnosti od miksera. Postepeno dodajte šećer i nastavite s mućenjem dok ne dobijete vazdušastu smesu. Na taj način vazduh ulazi u smesu i kolač će lepo narasti tokom pečenja. Pleh tokom pečenja kolača treba da bude na srednjoj rešetki i ne otvarajte vrata rerne tokom pečenja, osim kada treba da proverite da li je kolač pečen.

Nemojte previše mutiti smesu

Jaja dodajte jedno po jedno i polako mutite samo dok se ne izgubi žuta boja. ako previše mutite jaja može se desiti da kolač prelije pleh ili da korica kuglofa bude krta i da se previše mrvi.

Pročitajte i 3 proverena trika za najukusnije palačinke

Pripremite pleh za pečenje

Kalup za pečenje nauljite i obavezno pospite brašnom.

Proverite da li je kolač pečen

Da li je vreme da kuglof izvadite iz rerne možete proveriti tako što ćete kolač probosti čačkalicom. Ukoliko na čačkalici ne ostaje smesa, kuglof je pečen.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa