U svojstvu kuhinjskog pribora za čišćenje i pranje posuđa, mogu se naći razne krpe, sunđeri ili četke za sudove. Upravo četke za sudove predstavljaju opciju koja je najviše higijenska. Za razliku od kuhinjskih krpa (koje su praktično izvor bakterija) ili sunđera, koji imaju delove u kojima se stvaraju bakterije, četke za sudove i njihove sintetičke dlake odbacuju vlagu pa samim tim ne stvaraju mogućnost za nastanak bakterija i neprijatnih mirisa. Takođe, izuzetno ih je lako čistiti. 

Ukoliko vaša četka za sudove nema drvenu dršku i imate mašinu za pranje sudova, najjednostavniji način je da operete četku u mašini za pranje posuđa. Stavite četku u gornji pretinac mašine ili u držač za escajg. Završite sa procesom toplog sušenja i dobićete očišćenu i dezinfikovanu četku za sudove. 

Pogledajte i Kako detaljno da očistite mikser sa posudom

Ukoliko vaša četka nema drvenu dršku ili pak nemate mašinu za pranje sudova, ne brinite, postoji alternativa. Trik je u tome da potopite četku u destilovano belo sirće i dodate kap deterdženta za pranje sudova. Sat vremena u ovom rastvoru će biti sasvim dovoljno da sredstva za čišćenje obave svoj posao. Poželjno je da prethodno uklonite sve ostatke hrane sa četke za sudove.  

Evo šta vam je potrebno: 

Pribor: 

- 1 šolja destilovanog belog sirćeta 

- deterdžent za pranje posuđa

- čist peškir ili krpa za brisanje posuđa

Oprema: 

- Viljuška (nije neophodno)

- Velika plastična čaša ili sudopera 

Pogledajte i 4 razloga zbog kojih ne treba ispirati sudove pre pranja u mašini

Instrukcije:

1. Uklonite ostatke hrane tako što ćete četku za pranje posuđa da držite ispod mlaza vruće vode iz česme. Upotrebite viljušku da otklonite uporne ostatke hrane i prljavštine, ukoliko je potrebno. 

2. Potopite četku za sudove u rastvor sirćeta i deterdženta za sudove. Prvo sipajte sirće u šolju ili u sudoperu, i dodajte kap deterdženta za pranje sudova. Zatim potopite četku za pranje sudova (deo sa sintetičkim dlakama) u ovaj rastvor i malo je čistite.  

3. Neka vaša četka za sudove bude potopljena nekih sat vremena, ne duže. 

4. Isperite temeljno četku u toploj vodi i otresite je. 

5. Pustite da se osuši na vazduhu tako što ćete je staviti na čist peškir ili kuhinjsku krupu ili je jednostavno okačite da se suši. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa