1. Kelj

Ovo zeleno povrće bogato je luteinom koji je izuzetno dobar za zdravlje očiju. Kod ljudi sa dijabetesom mogu se pojaviti komplikacije sa vidom, te je bogatstvo vitamina B, kalcijuma i gvožđa, sadržanog u kelju, odličan izbor za njih.

2. Orasi

Orasi su jedna od najzdravijih namirnica i tebalo bi da ih uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu. Oni čine zidove arterija fleksibilnim, te se smanjuju rizik od pojave krvnih ugrušaka.

Pročitajte i...Kako vam jogurt može pomoći protiv gljivičnih infekcija

3. Čokolada

Crna čokolada znatno snižava krvni pritisak i smanjuje nivo lošeg holesterola, a apritom ne utiče negativno na nivo šećera u krvi. Naravno, konzumirajte je umereno, jer i pored ovih prednosti, ona je bogata kalorijama i mastima.

4. Pasulj

Ova namirnica usporava oslobađanje glukoze u krvotok. Na ovaj način sprečava se nagli skok šećera u krvi, a pri tom imate i duži osećaj sitosti.

5. Kupine

Ova ukusna voćkica sadrži visok sadržaj vlakana i antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka dijabetesa.

Vidite i...Mleko s belim lukom - čudesni lek za astmu, kardiovaskularne tegobe, artritis, nesanicu...

6. Ječam

Iako se verovatno ne nalazi u vašoj redovnoj ishrani, ova žitarica je jedna od najzdravijih koje postoje i važi za jedan od većih izvora kalcijuma.

7. Losos

Omega 3 masne kiseline, sadržane u lososu, otklanjaju rizik od bolesti srca, ublažavaju upale i poboljšavaju insulinsku rezistenciju.

8. Mlečni proizvodi

Hrana napravljenja od mleka bogata je kalcijumom i vitaminom D.

Pročitajte i...Zdravlje na prvom mestu: 8 prirodnih načina za regulisanje varenja

9. Ovas

Ovas sadrži vlakna koja smanjuju nivo lošeg holesterola, što je čini namirnicom pogodnom za dijabetičare.

10. Pomorandže

Istraživanja dokazuju da ljudi sa dijabetesom uglavnom imaju manjak vitamina C u svom organizumu, zbog čega je ova ukusna voćka pravi izbor za njih.

11. Soja

Proizvodi od soje obezbeđuju telu visok nivo proteina.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa