Iako ne deluje kao komplikovan korak u pripremi jela, nekoliko trikova je neophodno da biste pripremili savršenu testeninu.

1. Koristite veliku šerpu za kuvanje testenine

Šerpa bi trebalo da bude dovoljno velika da stanu i voda i testenina. Uzmite u obzir razmeru 1:10:100. Na litar vode ide  10 grama soli i 100 grama testenine. 

2. Ne stavljajte testeninu u vodu prerano

Sačekajte da voda provri, pa tek tad stavite testeninu.

3. Ne stavljajte ulje

Dodavanjem ulja testenina će kasnije slabije upiti sos.

Pročitajte i 5 najčešćih grešaka u pripremi mlevenog mesa

4. Mešajte testeninu u početku kuvanja

Mešanjem u prvim minutima ćete sprečiti da se testenine međusobno slepe.

5. Ne stavljajte poklopac dok kuvate testeninu

Poklapanjem šerpe se može desiti da se voda i testenine prebrzo kuvaju i to na veoma visokoj temperaturi.

6. Pridržavajte se uputstva na pakovanju koje se tiče vremena kuvanja testenine

Tako ćete dobiti savršenu al dente pastu.

Pogledajte i 3 trika za savršene krofne

7. Ne ispirajte testeninu nakon kuvanja

Tako ćete isprati i skrob koji vezuje sos za testeninu. Ipak, testeninu možete isprati ako spremate hladnu pasta salatu. 

8. Pomešajte testeninu i sos dok je još pasta vruća

9. Ne bacajte vodu u kojoj se kuvala testenina, već je dodajte u sos za još bolji ukus

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa