Volimo ga na svakakve načine, ali stručnjaci upozoravaju da moramo biti posebno oprezni s pečenim ako ga jedemo često. A to znači četiri ili više puta nedeljno jer tada postoji veći rizik od visokog krvnog pritiska, poručuju.  

Pogledajte i Evo kako da napravite najukusniji pečeni krompir

Čips sadrži mnogo više masti zbog procesa prženja pa povećava rizik i za druge zdravstvene probleme, a stručnjaci s Harvarda poručuju da česta konzumacija krompira, gotovo svakodnevna, bez obzira na koji ga način pripremili, predstavlja opasnost od povišenog krvnog pritiska. Smatraju da je glavni krivac za to skrob iz krompira.  

Krompir ima visoki glikemijski indeks, ugljeni hidrati se brzo u telu pretvaraju u šećere, a to može prouzrokovati i probleme s povišenim nivoom šećera u krvi, tvrde istraživači.

Pogledajte i 5 recepata za krompir iz rerne

Istraživanje sprovedeno na Harvardu obuhvatilo je 187 hiljada muškaraca i žena, a trajalo je 20 godina. Rezultati, objavljeni u British Medical Journalu, pokazali su da će žene biti pod većim rizikom ako često jedu krompire, nego muškarci.

 Ako se jedan obrok krompira zameni s nekim drugim povrćem koje ne sadrži skrob, rizik od povećanog krvnog pritiska pasšće za 7 posto. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa