1. Ne zamrzavajte mleveno meso u originalnom pakovanju

Pakovanje iz prodavnice je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umesto toga, meso odložite u voštani papir ili aluminijsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesu i ostavite u zamrzivaču za kasniju upotrebu. 

Pogledajte i 10 najčešćih grešaka u pripremi mesa

2. Ne odmrzavajte mleveno meso u mikrotalasnoj

Mikrotalasna će početi da kuva površinski sloj mlevenog mesa i očvrsnuti ga, pre nego što se masa do kraja odmrzne. Najbolje je da meso odledite na prirodan način. 

Pogledajte i 5 recepata za jela sa mlevenim mesom

3. Ne stavljajte mleveno meso u hladan tiganj

Maksimalan ukus i karamelizaciju mesa postićićete ako odmrznuto meso stavite u vruć tiganj u koji ste dodali kašičicu ulja ili maslaca. Ne stavljaj e ga u hladan tiganj jer će se zalepiti za dno i dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna. 

Pogledajte i  6 grešaka u pripremi svinjskih krmenadli

4. Ocedite višak vode

Mleveno meso tokom dinstanja ispušta višak vode, koje ispari usled dugotrajne termičke obrade. Nemojte se plašiti da ocedite ovu vodu tokom kuvanja, pogotovo ako pratite recept i brinete se koliko tečnosti morate dodati za pripremu određenog sosa ili jela.

Pogledajte i Najčešće greške u pripremi piletine

5. Nemojte ispirati mleveno meso pre ili nakon kuvanja 

Ispiranje mesa pre kuvanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav ukus.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer