Nova istraživanja grupe američkih naučnika otkrila je da se količina kalorija u pirinču može smanjiti skoro na pola. Naime, taj proces nastaje tako što se u ključalu vodu doda 1 kašičica kokosovog ulja i pola šolje belog pirinča. Pirinač se tako kuva 20 do 40 minuta, a kada se skuva odlaže se u frižider. Takav pirinač može uticati da se broj kalorija u vašem telu smanji od 50 do 60 posto.

Pročitajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač

Istraživanjem je otkriveno da u pirinču postoje dve vrste skroba - jedan koji se lako vari i jedan koji je reziztentan. Naše telo ne sadrži enzime koji bi pomogli da se svari rezizdentan skrob, pa se ova vrsta skroba pretvara u šećer koji ostaje u našem krvotoku. Povišen šećer u krvotoku povećava i masnoće u telu, što sigurno nije dobro za naš organizam. Zbog toga su naučnici pronašli način kuvanja pirinča koji će smanjiti količinu rezizdentnog skroba.

Pročitajte i 6 neuobičajenih upotreba pirinča

Dodajući kokosovo ulje dok se kuva pirinač doprinosi smanjenju rezizdentnog skroba, a i sam proces hlađenja koji bi trebao da traje oko 12 sati.

Ako ne volite da jedete hladan pirinač, možete ga podgrejati jer to ne smanjuje efekat ovog procesa. Naučnici još uvek nisu utvrdili da li ovaj proces takođe važi za integrqalni pirinač ili da li se efekat postiže korišćenjem drugih vrsta ulja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa