Većina ljudi sa nestrpljenjem čekaju leto kako bi bili u mogućnosti da uživaju u osvežavajućem ukusu lubenice.
Ali, nema potrebe da čekate mesecima da uživate u slatkom ukusu lubenice, jer verovali ili ne, otkrili smo način da zadržimo lubenicu svežom i do šest meseci.
Pogledajte i 3 trika za prepoznavanje zrele i slatke lubenice
Prvo, izaberite lepu, zdravu lubenicu koja nema pukotina i ogrebotina. Važno je da kora lubenice bude tanka i zdrava, inače će trud biti uzaludan. Takođe, ne birajte veliki lubenice, najbolje je da kupite lubenicu koja teži oko 4 kg.
Zaštitni sloj
Ovaj metod čuvanja lubenica je prvi put napravljen u Indiji. Sastoji se od stavljanja zaštitnog sloja preko cele lubenice. Sloj je napravljen od parafinskog ulja ili voska i lubenica je zaštićena od spoljnog okruženja i sprečava se gubitak vlage.
Pogledajte i Ne bacajte koru od lubenice - ima izuzetna lekovita svojstva
Evo kako da napravite zaštitni sloj:
Lubenica nema potrebe da se pere, samo je obrišite suvom krpom. Ako ne možete da nađete parafinsko ulje onda možete koristiti jeftine sveće. Ako koristite sveće, uklonite fitilj i razbijte je na komade. Istopite sveće, malo rashladite vosak, a zatim primeniti ravnomerno na površinu lubenice dok lubenica nije pokrivena tankim slojem - oko 0,5 cm. Ostavite sloj da se ohladi i očvrsne.
Pogledajte i 9 razloga zbog kojih ćete jesti lubenicu svaki dan
Skladištenje i zaštita
Lubenicu sa zaštitnim slojem stavite u kutiju koja je ispunjena slamom ili pokrivena novinama, a zatim je stavite na tamno, suvo i hladno mesto. Najbolje mesto za skladištenje lubenice je podrum. Ne zaboravite da lubenicu ne treba držati blizu aparata koji emituju toplotu ili grejnih tela. Na kraju, kada odlučite da jedete lubenicu, lepo skinite zaštitni sloj, a zatim lubenicu operite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: ženski magazin
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus