Posebnu pažnju obratite na sledeće namirnice kojih se ne biste smeli "rešavati" u sudoperi.

1. Ulje

Ulje za kuvanje je veliki neprijatelj kuhinjskim sudoperama. Iako mnogi misle kako će ulje lagano kliznuti baš poput bilo koje druge tečnosti, ulje će brzo postati kruto, odnosno s vremenom će se stvoriti masne naslage koje predstavljaju ozbiljan rizik od začepljenja cevi, a onda i poplave. Pitate se gde onda baciti to ulje? Umesto da ga izlijete u sudoperu, ulijete ga u praznu limenku, plastičnu bocu ili teglu i dobro zatvorite.

Pročitajte kako da odstranite kamenac sa sudopere.

Može vam se dogoditi da vam pri tome malo ulja ipak pobegne kroz odvod, stoga se preporučuje odmah pustiti vruću vodu da teče minut pa tek onda dodajte malo sredstva za pranje suđa. Zatim još jedan minut pustite da teče vruća voda.

2. Semenke voća ili povrća

Bilo koje semenke, voća ili povrća, ne mogu tako lako proći niz odvod. Ako se dogodi da ih slučajno bacite, ostaće u odvodu i napraviti blokadu. Šta uraditi? Ako sečete voće ili povrće, semenke skupite na papirni kuhinjski ubrus ili ako to činite nad sudoperom skupite ih na jednu gomilu, izvadite i bacite u smeće pre nego što pustite vodu. Ako slučajno na vašem tanjiru ostane koja semenka, obavezno se pobrinute da ih sve bacite u kantu za smeće pre nego što isperete tanjir u sudoperi.

3. Razni ostaci hrane

Sitni ostaci hrane, poput pirinča ili testenine, mali komadići ljuskica od jaja mogu prouzrokovati velike probleme ako dospeju u kuhinjski odvod. Naravno, to će se dogoditi ako to redovno ponavljate jer će se svi ti ostaci formirati u klupko masnoće. Ta ''lepljiva'' hrana tako s vremenom lako može blokirati odvod.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr