Kuvanje na pari je kuvanje tokom kog se manja posuda u kojoj se nalazi ono što se kuva stavlja u veću posudu u kojoj se nalazi voda. Koristi se uglavnom za kuvanje kremova i sosova, za pripremu delikatnih stvari.
Razlika između ovog i običnog kuvanja je u tome što ono što se kuva nije direktno na vatri već se kuva zahvaljujući toploti ključale vode u kojoj se nalazi posuda.
Pogledajte trikove zbog kojih ćete zavoleti kuvanje.
Iako se kuvanje na pari čini prilično jednostavnim, voda mora da se dozira i zagreva na različite načine u zavisnosti od željenog rezultata. Posuda u kojoj se nalazi smesa koja se kuva ne sme biti uronjena u vodu već treba samo da dotiče vodu ispod.
Ukoliko sipate previše vode a manju posudu uronite u tu vodu, može se desiti da prilikom ključanja voda prelije posudu i pomeša se sa onim što kuvate, ili vam može izgoreti ruke.
Kuvanje na pari ne podrazumeva da voda u donjoj posudi sve vreme treba da ključa, ona treba da bude na ivici ključanja što možete kontrolisati dodavanjem hladne vode.
Ovo kuvanje je idealno za sosove i kremove na bazi jaja koji, ako su izloženi prevelikoj temperature, mogu da zagore, previše se zgusnu ili postanu gorki, a umesto da dobijete kompaktnu, glatku masu, možete dobiti masu punu grudvica. Ako kuvate i običan bešamel sos, znate da morate sve vreme mešati da se ne bi stvorile grudvice, tako da je i za ovaj sos idealno kuvanje na pari.
Na pari možete kuvati i povrće ili neke vrste ribe ili mesa, tako ćete sve hranljive sastojke sačuvati.
Za kuvanje na pari možete koristiti bilo koje posude, ali su najidealnije one koje imaju zaobljene ivice jer to omogućava da mešajući doprete do svake tačke posude, sigurno vam se desilo da vam je krem ili sos koji ste kuvali na pari ostao zgusnut i zalepljen za ivice posude koja ima oštre ivice.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta