Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AZBUKA POSTAVLJANJA STOLA: Kako da pravilno dekorišete vašu trpezu

Lepo postavljen sto jednako je važan kao i užitak u samom obroku, evo pravila kako da dekorišete vašu trpezu

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Za pravilno postavljanje stola potrebno je poznavati i pridržavati se nekih osnovnih pravila, dok su za dekoraciju, uklapanje boja, aranžiranje ukrasa i serviranje hrane zaduženi naša inspiracija i kreativnost.

Ako ste nesigurni kako bi više različitih kolorita izgledalo na stolu, najjednostavnije je da se opredelite da uz šareno posuđe stavite jednobojni stolnjak, i salvete, dok će belo posuđe više isticati stolnjak i salvete u nekoj jarkoj boji. Ukoliko se opredeljujete za klasičniju ili formalnu postavku stola, prilikom koje ćete celu njegovu površinu prekriti, onda bi trebalo da stolnjak bude dovoljno veliki da se spušta sa ivice stola još jedno 30-35 cm.

Pročitajte i Kako je švedski sto dobio ime

Pravila za postavljanje tanjira takođe zavise od tipa obeda. Ukoliko je u pitanju svečani događaj, na stolu bi trebalo da se nađe podmetni tanjir, iz koga se ne jede, a na koji se postavljaju ostali tanjiri, onim redom kojim se hrana iznosi i koji se ne sklanja sa stola sve do kraja obeda. Na njemu može biti odmah postavljen i manji tanjir za predjelo, a pravilo je da se tanjiri odnose sa stola po završetku svakog jela i da se donose novi tanjiri za naredno jelo. Za svakodnevno obedovanje, zbog jednostavnosti postavljanja stola i skraćivanja obaveza domaćici, često poređamo i po nekoliko tanjira jedan na drugi, što nikako ne bi trebalo činiti u svečanim prilikama, ali prilikom jednostavnih, brzih, dnevnih obeda možemo učiniti ustupak. Tanjire postaviti nekoliko santimetara od ivice stola, a razmak između tanjira je razmak sedenja gostiju i treba da bude približno jednak širini dva tanjira. Ukoliko poslužujete i salatu, tanjir manjih dimenzija stoji sa leve strane osnovnih tanjira.

Prilikom postavljanja escajga ili pribora za ručavanje na sto, postoje stroga pravila koja se ne smeju narušiti. Pribor koji će se prvi koristiti (za predjelo) stavlja se najdalje od tanjira, a onaj koji će se koristiti poslednji (za glavno jelo) stavlja se najbliže tanjiru. Viljuška se po pravilu postavlja levo od tanjira, a nož i kašika desno (ovo važi čak i ako znate da će na tom mestu sedeti levoruka osoba). Nemojte se iznenaditi ili uplašiti ukoliko vas na stolu dočeka nekoliko viljušaka i noževa različitih veličina postavljenih pored tanjira. Prilikom jela uvek uzimate onaj pribor koji je najudaljeniji od tanjira, a kako se menjaju jela pred vama, tako i vi menjajte pribor.

Pročitajte i 6 ideja za dekoracije od salveta

Noževi se postavljaju sa oštricom okrenutom prema tanjiru, a ukoliko nema jela koja se konzumiraju kašikom, ona se neće postaviti. Ako se za glavno jelo isključivo servira riba, onda se postavljaju viljuška i nož za ribu, viljuška, takođe, sa leve, a nož sa desne strane. Jedini dopušteni izuzetak od ovih pravila je kada su na jelovniku specijaliteti koji se jedu samo viljuškom — tada se viljuška postavlja desno od tanjira — i špageti, za koje viljuška i kašika menjaju mesta. Pribor za desert (viljuške i kašičice) postavljaju se s gornje strane tanjira jedno pored drugog, ali tako da je drška kašike okrenuta prema desnoj strani, a drška viljuške prema levoj.

Čaše za sve vrsta pića koja ćete posluživati, osim čaša za desertno vino, koje se iznose na kraju obeda, pri serviranju deserta, postavljaju se iznad tanjira sa desne strane, s tim što se čaša za vodu stavlja prva, a čaše za vino pored nje. Ako ćete služiti više vrsta vina, čaše se postavljaju onim redom kojim će se koristiti — najbliže tanjiru je ona čaša iz koje će se prvo piti. Glavna vinska čaša treba da stoji tačno iznad vrha noža koji je predviđen za glavno jelo.

Za razliku od tanjira koji se menjaju posle svakog jela, a čaše ostaju na stolu do kraja ručka ili večere dok se, na početku obeda, sa stola sklanjaju sve čaše za pića za koja se gosti nisu opredelili.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/ 

Izvor: sunmoon-stars.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti