Volite pirinač, ali se ustručavate zbog broja kalorija koje sadrži? Ne sekirajte se, naučnici su otkrili način kako da skuvani pirinač ima manje kalorija.
Jednostavno pirinač skuvajte na kokosovom ulju i ostavite da se hladi u frižideru 12 sati. Iako se podgrevanje pirinča ne preporučuje, možete ga zagrejate tako da bude vreo kako biste izbegli trovanje hranom. Takođe, pirinač pre podgrevanja ne bi trebalo da bude u frižideru duže od 24 sata, piše Dejli mejl.
Naučnici iz Šri Lanke su istraživanjem došli do podataka da se u pirinču pripremljenom na ovaj način nalazi čak 10 puta više otpornog skroba, odnosno skroba koje se sporije vari, pa se time ne pretvara u masnoću.
Pogledajte i Tri koraka do savršeno skuvanog pirinča
Stručnjaci su do ovih podataka došli pripremom pirinča na sledeći način - dodali su kašičicu kokosovog ulja kipućoj vodi, stavili oko 100 grama pirinča i kuvali ga na tihoj vatri 40 minuta. Nakon toga su skuvano jelo čuvali u frižideru 12 sati.
Cilj ovog istraživanja bio je pronalazak načina da se zaustavi rast broja gojaznih u svetu, a naročito u zemljama u razvoju gde se pirinač nalazi u osnovi većine jela.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus