Veruje se da je prvi recept za tiramisu nastao 1800. godine u Trevizu. Danas je ovaj kremast kolač poznat u celom svetu i retko ko može da mu odoli. Ako želite da napravite originalni italijanski tiramisu donosimo vam najbolji recept profesionalnog italijanskog kuvara - Đenara Kontalda. Ovaj recept na YT ima preko 2 miliona pregleda, a priprema je najjednostavnija moguća. Ako volite da jedete tiramisu, onda je ovo pravi recept za vas.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 120 g šećera
- 450 g maskarpone sira
- 300 ml slatke pavlake
- 1 limun
- 100 ml likera
- 1 šolja kafe
- piškote
Recept za tiramisu po receptu italijanskog kuvara:
Odvojite žumanca i belanca, pa u žumanca dodajte 70 g šećera. Lepo umutite, a onda dodajte i maskarpone sir. Lagano žicom sjedinite sastojke. Zatim sipajte slatku pavlaku i ponovo žicom lagano sjedinite. Umutite belanca sa par kapi limuna, pa dodajte u fil sa žumancima i lagano umešajte. Napravite kafu, možete da koristite nes ili instant espreso. Pomešajte kafu sa vrelom vodom, pa sipajte u tanjir. Dodajte preostali šećer (50 g) i mešajte dok se ne istopi. Zatim sipajte neki liker (Italijani obično koriste Vin Santo, a to je njihovo desertno vino). Na dno posude sipajte maskarpone krem, pa poređajte piškote koje ste umočili u kafu. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji sloj treba da bude maskarpone fil. Pospite rendanom čokoladom i služite.
Pročitajte i ovo: Čokoladni tiramisu sa plazmom i višnjama
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.