Tiramisu je, bez konkurencije, najpopularnija poslastica sa kafom na svetu. Ovajdesert potiče iz Italije, a veruje se da je originalni recept za tiramisu nastao pre 50-60 godina. Pravi se od piškota umočenih u kafu i fila od maskarponea. Đina de Lorentis, italijanska kuvarica koju prate milioni na društvenim mrežama, podelila je vrlo jednostavan recept za najpoznatiji kolač sa kafom. U espreso dodaje i rum, pa ukus postaje još neodoljiviji.
Sastojci:
- 6 žumanaca
- 3 kašike šećera
- 450 g maskarpone sira
- 1-1,5 šolja ohlađenog espresa
- 2 kašičice ruma
- 24 piškota
- 60 g tamne čokolade
Recept za tiramisu:
U većoj posudi miksajte žumanca i šećer oko 5 minuta, dok smesa ne postane gusta i bledožuta. Dodajte maskarpone sir i jednu supenu kašiku espresa, pa ponovo umiksajte. Ostatak espresa pomešajte sa rumom, pa umočite piškote. Poređajte polovinu piškota po dnu posude širine oko 20cm i dubine oko 5cm (po potrebi izlomite piškote kako bi stale). Nanesite polovinu količine fila za tiramisu preko i poravnajte. Rasporedite ostatak natopljenih piškota, pa dodajte ostatak fila i poravnajte. Stavite tiramisu u frižider na minimum 2 sata da se stegne. Izrendajte tamnu čokoladu i pospite preko tiramisua. Najpoznatiji kolač sa kafom spreman je za posluženje!
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus