Torta sa kajsijama je vrlo lagana i osvežavajuća. Priprema se brzo, ali računajte da mora da odstoji u frižideru deset sati, kako bi se stegla. Možete da pospete polu-zamrznute borovnice po vrhu torte, ako želite. Desert koji je savršeno kremast i hladan, da sladoled nećete ni poželeti. Ukoliko volite ovo voće, možda ćete želeti da napravite i kolač sa kajsijama bez kapi ulja. Evo i kako se pravi torta sa kajsijama u tri sloja!
Sastojci:
Za donji sloj:
- 1 kašika šećera
- 2-3 kajsije oljuštene i malo deblje nasečene
Za srednji sloj:
- 240 g slatke pavlake
- 170 g krem sira
- 60 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Za gornji sloj:
- 2 kajsije oljuštene i iseckane
- 50 g šećera
- 1/4 kašičice cimeta
- 240 grama slatke pavlake
Recept za tortu sa kajsijama u tri sloja:
Pospite šećer na dno kalupa za torte. Zatim preko toga stavite naseckane kajsije. Stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku u čvrsti šlag, u drugoj činiji umutite krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer, dok smesa ne postane glatka, pa umešajte u šlag. Ravnomerno rasporedite po donjem sloju, koji ste prethodno stavili u frižider, pa nakon toga vratite sve zajedno da se haldi.
U manju šerpu dodajte seckane kajsije, šećer i cimet, propržite na laganoj vatri oko 10 minuta ili dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. Kada se smesa od kajsija ohladi, umešajte je u šlag. Rasporedite preko srednjeg sloja i ukrasite svežim kajsijama i po želji borovnicama. Ostavite u frižideru najmanje 8 sati ili preko noći. Stavite u zamrzivač 1-2 sata pre serviranja i da odstoji 10 minuta pre nego što je isečete. Uživajte!
Pročitajte i kako se priprema torta sa plazmom i kajsijama
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.