Sezona jagoda treba da se iskoristi na najbolji mogući način, a desert u vidu torte sa ovim bobičastim voćem sigurno će da oduševi sve ljubitelje slatkog. Torta je odlična za sve svečane prilike, jer svojim izgledom očarava, podjednako kao i ukusom. Ukoliko vam se ne troši vreme na tortu možda ćete želeti da napravite kolač sa plazmom, jagodama i mirisnim kremom. A evo i kako se pravi svečana torta sa jagodama!
Sastojci:
Za kompot od jagoda:
- 454 g jagoda, oljuštenih i presečenih na pola
- 2 kašike kristal šećera
- Sok od 1 limuna
Za patišpanj:
- Ulje za podmazivanje
- 60 g višenamenskog brašna
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 120 g putera, omekšanog
- 230 g kristal šećera
- 2 velika jajeta
- 180 ml kompota od jagoda
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- 180 ml mleka
- Ružičasta boja za hranu (opciono)
Za fil i premaz:
- 230 g krem sira, omekšanog
- 120 g putera, omekšanog
- 60 ml kompota od jagoda
- 1 kg šećera u prahu
- 1 kašičica vanilinog šećera
- Prostohvat soli
- Sveže jagode, za ukras (opciono)
Recept za svečanu tortu sa jagodama
Izgnječite jagode
U procesoru za hranu izgnječite jagode u pire, a zatim ih sipajte u malu šerpu sa šećerom i limunovim sokom. Stavite na nižu vatru. Kuvajte, često mešajući, dok se ne zgusne i ne smanji za pola, oko 20 minuta. Trebalo bi da imate oko 150 g kompota od jagoda. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 180° i namastite i obložite dva okrugla, manja kalupa za torte. U velikoj posudi umutite brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Umutite puter, jaja i šećer
U drugoj velikoj posudi mikserom umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i glatki. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro umutite nakon svakog dodavanja. Umutite kompot od jagoda i vanilu, dok se potpuno ne sjedini, a zatim dodajte mleko. Dodajte suve sastojke, mešajte dok se ne sjedine. (Ako želite super ružičastu tortu, umešajte ružičastu boju za hranu.)
Pecite patišpanje
Podelite testo ravnomerno u pripremljene tepsije i pecite dok čačkalica ubačena u sredinu svakog patišpanja ne bude čista, 25 minuta. Ostavite patišpanje da se ohlade.
Napravite fil i premaz
U većoj posudi mikserom umutite krem sir i puter dok smesa ne postane glatka, pa umutite kompot od jagoda. Dodajte šećer u prahu i mutite dok se potpuno ne sjedini. Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli.
Sastavite tortu
Jedan patišpanj premažite debelim slojem fila. Preko toga stavite drugi patišpanj, a zatim premažite filom sa svih strana i odozgo. Ukrasite svežim jagodama. Serivirajte i uživajte.
Pročitajte kako se pravi bela torta sa jagodama
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Najmekši medenjaci koji se tope u ustima
Krompir čamci punjeni belim mesom i sirom
Prhki keksići sa mandarinom
Originalna italijanska pesto pasta
Kako da napravite domaći somun