Sezona jagoda treba da se iskoristi na najbolji mogući način, a desert u vidu torte sa ovim bobičastim voćem sigurno će da oduševi sve ljubitelje slatkog. Torta je odlična za sve svečane prilike, jer svojim izgledom očarava, podjednako kao i ukusom. Ukoliko vam se ne troši vreme na tortu možda ćete želeti da napravite kolač sa plazmom, jagodama i mirisnim kremom. A evo i kako se pravi svečana torta sa jagodama!

Sastojci:

Za kompot od jagoda:

  • 454 g jagoda, oljuštenih i presečenih na pola
  • 2 kašike kristal šećera
  • Sok od 1 limuna

Za patišpanj:

  • Ulje za podmazivanje
  • 60 g višenamenskog brašna
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 120 g putera, omekšanog
  • 230 g kristal šećera
  • 2 velika jajeta
  • 180 ml kompota od jagoda
  • 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
  • 180 ml mleka
  • Ružičasta boja za hranu (opciono)

Za fil i premaz:

  • 230 g krem sira, omekšanog
  • 120 g putera, omekšanog
  • 60 ml kompota od jagoda
  • 1 kg šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • Prostohvat soli
  • Sveže jagode, za ukras (opciono)

Recept za svečanu tortu sa jagodama

13:04
Korak 1

Izgnječite jagode

U procesoru za hranu izgnječite jagode u pire, a zatim ih sipajte u malu šerpu sa šećerom i limunovim sokom. Stavite na nižu vatru. Kuvajte, često mešajući, dok se ne zgusne i ne smanji za pola, oko 20 minuta. Trebalo bi da imate oko 150 g kompota od jagoda. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

13:10
Korak 2

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 180° i namastite i obložite dva okrugla, manja kalupa za torte. U velikoj posudi umutite brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

13:10
Korak 3

Umutite puter, jaja i šećer

U drugoj velikoj posudi mikserom umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i glatki. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro umutite nakon svakog dodavanja. Umutite kompot od jagoda i vanilu, dok se potpuno ne sjedini, a zatim dodajte mleko. Dodajte suve sastojke, mešajte dok se ne sjedine. (Ako želite super ružičastu tortu, umešajte ružičastu boju za hranu.)

13:10
Korak 4

Pecite patišpanje

Podelite testo ravnomerno u pripremljene tepsije i pecite dok čačkalica ubačena u sredinu svakog patišpanja ne bude čista, 25 minuta. Ostavite patišpanje da se ohlade.

13:11
Korak 5

Napravite fil i premaz

U većoj posudi mikserom umutite krem sir i puter dok smesa ne postane glatka, pa umutite kompot od jagoda. Dodajte šećer u prahu i mutite dok se potpuno ne sjedini. Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli.

13:11
Korak 6

Sastavite tortu

Jedan patišpanj premažite debelim slojem fila. Preko toga stavite drugi patišpanj, a zatim premažite filom sa svih strana i odozgo. Ukrasite svežim jagodama. Serivirajte i uživajte.

Pročitajte kako se pravi bela torta sa jagodama

BONUS VIDEO

Instagram/yuliia.senych  Pita torta sa višnjama

StvarUkusa/L.S.