Lenja pita je jeftin kolač koji se jednostavno prirpema. Uvek dostupne jabuke daju mu svežinu, dok cimet i vanilin šećer dodaju aromu. Ako volite jabuke, možda ćete želeti da napravite i pitu sa jabukama. Evo i recepta za lenju pitu.
Sastojci:
Za testo:
- 250 g pšeničnog brašna
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 120 ml ulja
- 1 jaje
- 12 g praška za pecivo
Za fil:
- 1,5 kg jabuka
- 200 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 10 g vanilin šećera
Recept za lenju pitu
Napravite testo
Koristite mikser ili ručni blender da pomešate sve sastojke za testo (jaje, brašno, šećer, ulje, mleko, prašak za pecivo). Kada ih pomešate, podmažite pleh za pečenje uljem i u njega sipajte polovinu smese za testo. Stavite pleh sa testom u prethodno zagrejanu rernu i pecite 10 minuta na 180°C.
Izrendajte jabuke
Dok se testo peče, izrendajte jabuke i pomešajte ih sa šećerom i cimetom. Kada je testo do pola pečeno (posle 10 minuta), ravnomerno rasporedite fil. Zatim preostalu mešavinu testa sipajte na fil.
Pecite kolač
Sve pecite 30 minuta dok kora ne dobije lepu zlatnu boju. Kada je gotova, izvadite kolač iz rerne i pospite ga vanilin šećerom. Isecite i uživajte u lenjoj piti.
Pročitajte i kako se prave mafini s jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Pita iz tiganja sa fidom za supu i feta sirom
Kobasice na podlozi od crnog luka – klasik nemačke kuhinje
Domaći sladoled od pistaća, meda i rikota sira
Kikiriki štangle sa belom čokoladom
Punjene paprike sa bulgur pšenicom po grčkom receptu