Domaća bajadera za Svetu Petku

Bajadere su omiljeni sitni kolači, idealni za proslave.

Shutterstock

Sastojci:

  • 150 ml vode
  • 180 g šećera
  • 220 g putera, isečenog na kockice
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 1 kašika ruma
  • 350 g čajnog keksa, zgnječenog
  • 150 g lešnika, tostiranih, oljuštenih i mlevenih
  • 130 g badema, blanširanih i mlevenih
  • 100 g crne čokolade, otopljene

Za galzuru:

  • 150 g crne čokolade
  • 5 kašika ulja

Recept za domaće bajadere:

Za bajadere prvo pripremite bademe i lešnike. Blanširajte bademe i sameljite ih u mlinu. Ispecite lešnike, skinite im ljusku i sameljite ih. Nemojte koristiti blender, jer će ispasti previše kašasti. Otopite čokoladu na pari. Istovremeno stavite vodu i šećer u šerpu i dovedite do ključanja. Dodajte ekstrakt vanile. Ostavite otopljenu čokoladu sa strane.

U vreli šećerni sirup dodajte puter isečen na kockice i mešajte dok se ne istopi. Dodajte rum i ostavite sa strane. Kombinujte zdrobljeni keks sa mlevenim lešnicima i orasima, ali ostavite 20 g lešnika. U sredini napraviti udubljenje i sipajte puter sirup. Mešajte kašikom dok ne dobijete glatko testo. Podeliti testo na jednake delove.

U jedan deo stavite ostatak lešnika, a u drugi otopljenu čokoladu. Čokoladno testo podelite na 2 dela. Jedan deo bi trebalo da bude duplo veći od drugog. Drugim rečima, izmerite čokoladno testo i podelite ga sa 3. Zatim napravite 1 deo od 1/3 i drugi od 2/3 mase. Pleh za kalače (27x23 cm) vrlo lagano premažite otopljenim puterom.

Stavite veće čokoladno testo unutra i ravnomerno ga rasporedite prstima. Na vrh stavite list papira za pečenje i zagladite sloj tako što ćete ga prevrnuti rukom. Sklonite papir, pa dodajte svetli deo testa. Prvo ravnomerno pospite manje komade testa, pa ih poravnajte papirom za pečenje i sklonite papir.

Poslednje stavite manje čokoladno testo. Ovo može biti najteži deo jer je ovaj sloj najtanji. Prvo pospite testo pa ga izravnajte papirom za pečenje. Stavite kolač u frižider na nekoliko sati. Otopite čokoladu i ulje na pari. Prelijte glazuru preko kolača i protresite pleh da se ravnomerno rasporedi. Vratite ga u frižider preko noći. Bajadere isecite na komade veličine 2x4 cm. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i drugačiju bajaderu koja se pravi od kafe i orašastih plodova

Pročitajte kako se pravi bajadera sa karamelom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Tiramisu kuglice   Instagram/food_by_lilly

StvarUkusa