Vanilice su starinski kolačići spojeni džemom i uvaljani u prah šećer. Ovaj malo drugačiji recept za čuvene kolačiće smo pronašli u Velikm narodnom kuvaru, a ukus je isti, ako ne i bolji od klasičnih vanilica. Napravite ih sa kiselom pavlakom i uživajte u novom ukusu dobro poznatih kolača. Premažite ih sa domaćim džemom od kajsija ili možete da probate i sa džemom od šljiva.  

Po želji možete da stavite maslac ili mast, a šećer možete vanilin ili običan. Količina šećera je po vašem ukusu.

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna 
  • 200 g maslaca 
  • 4-5 kašika kisele pavlake 
  • kora limuna
  • 2 žumanceta 
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • šećer po ukusu 

Priprema:

Umutite maslac penasto, pa dodajte pavlaku (2-3 kašike) i koru limuna. Sjedinite i dodajte prosejano brašno. Malo promešajte, pa dodajte žumanca i još 2 kašike pavlake. Umesite testo. Zatim testo razvucite na prst debljine. Čašom za rakiju vadite kružiće. Ređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 150-180°C nekih 10-ak minuta. Vanilice treba da ostanu bele kada ih izvadite. Premažite džemom i spajajte. 

Izvor: Stvar ukusa