Vanilice su starinski kolačići spojeni džemom i uvaljani u prah šećer. Ovaj malo drugačiji recept za čuvene kolačiće smo pronašli u Velikm narodnom kuvaru, a ukus je isti, ako ne i bolji od klasičnih vanilica. Napravite ih sa kiselom pavlakom i uživajte u novom ukusu dobro poznatih kolača. Premažite ih sa domaćim džemom od kajsija ili možete da probate i sa džemom od šljiva.
Po želji možete da stavite maslac ili mast, a šećer možete vanilin ili običan. Količina šećera je po vašem ukusu.
Sastojci:
- 1/2 kg brašna
- 200 g maslaca
- 4-5 kašika kisele pavlake
- kora limuna
- 2 žumanceta
- 1 kesica vanilin šećera
- šećer po ukusu
Priprema:
Umutite maslac penasto, pa dodajte pavlaku (2-3 kašike) i koru limuna. Sjedinite i dodajte prosejano brašno. Malo promešajte, pa dodajte žumanca i još 2 kašike pavlake. Umesite testo. Zatim testo razvucite na prst debljine. Čašom za rakiju vadite kružiće. Ređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 150-180°C nekih 10-ak minuta. Vanilice treba da ostanu bele kada ih izvadite. Premažite džemom i spajajte.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus