Kuglof je jedan od najpoznatijih kolača širom sveta, a poseban je po svom karakterističnom izgledu. Postoji u bezbroj varijacija kada su ukusi u pitanju, a ovo je recept za savršeno sočan čokoladni kuglof. Ono što mu daje posebnu sočnost je čokoladni preliv, a sama priprema kolača je prilično jednostavna. Poslužite ga uz kuglu domaćeg sladoleda od vanile i imaćete savršenu poslasticu za svaku priliku. 

Sastojci:

Za testo:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 220 g jogurta
  • 45 g kakao praha
  • 250 g brašna
  • 16 g praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za preliv:

  • 250 ml mleka
  • 55 ml ulja
  • 30 g kakao praha
  • 80 g čokolade

Priprema:

Cela jaja pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli i mutite dok ne postanu bela i penasta. Sipajte ulje i jogurt, pa ponovo kratko umutite. Sipajte kakao prah, pa ručno umešajte u smesu, a potom dodajte i brašno, prašak za pecivo. Sjedinite tako da dobijete glatko testo koje treba da bude nešto ređe. Kalup za kuglof prečnika 24 cm podmažite sa malo ulja, pa izlijte smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 45-50 minuta. Kada je pečen izbockajte ga viljuškom na nekoliko mesta kako bi bolje upio preliv i ostavite da se ohladi u kalupu. Za to vreme pripremite preliv. U šerpu sipajte mleko, ulje i kako prah, pa izmešajte tako da nema grudvica. Dodajte izmoljenu čokoladu i sve zagrevajte na laganoj vatri uz mešanje, dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. Dok je preliv još vruć ravnomerno ga prelijte preko kolača. Ostavite tako u kalupu oko 15-20 minuta. Nakon toga ga prevrnite na tacnu za služenje i spreman je za jelo.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE