Kuglof je jedan od najpoznatijih kolača širom sveta, a poseban je po svom karakterističnom izgledu. Postoji u bezbroj varijacija kada su ukusi u pitanju, a ovo je recept za savršeno sočan čokoladni kuglof. Ono što mu daje posebnu sočnost je čokoladni preliv, a sama priprema kolača je prilično jednostavna. Poslužite ga uz kuglu domaćeg sladoleda od vanile i imaćete savršenu poslasticu za svaku priliku.
Sastojci:
Za testo:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 220 g jogurta
- 45 g kakao praha
- 250 g brašna
- 16 g praška za pecivo
- prstohvat soli
Za preliv:
- 250 ml mleka
- 55 ml ulja
- 30 g kakao praha
- 80 g čokolade
Priprema:
Cela jaja pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli i mutite dok ne postanu bela i penasta. Sipajte ulje i jogurt, pa ponovo kratko umutite. Sipajte kakao prah, pa ručno umešajte u smesu, a potom dodajte i brašno, prašak za pecivo. Sjedinite tako da dobijete glatko testo koje treba da bude nešto ređe. Kalup za kuglof prečnika 24 cm podmažite sa malo ulja, pa izlijte smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 45-50 minuta. Kada je pečen izbockajte ga viljuškom na nekoliko mesta kako bi bolje upio preliv i ostavite da se ohladi u kalupu. Za to vreme pripremite preliv. U šerpu sipajte mleko, ulje i kako prah, pa izmešajte tako da nema grudvica. Dodajte izmoljenu čokoladu i sve zagrevajte na laganoj vatri uz mešanje, dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. Dok je preliv još vruć ravnomerno ga prelijte preko kolača. Ostavite tako u kalupu oko 15-20 minuta. Nakon toga ga prevrnite na tacnu za služenje i spreman je za jelo.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus