Sezona je breskvi i nektarina i bilo bi šteta da ne iskoristite ove ukusne voćke za neku jednostavnu poslasticu. A pošto znamo da retko ko danas ima vremena da provodi sate u kuhinji spremajući poslastice, slatkiši koji se spremaju očas posla su uvek dobrodošli.
Jedan od njih je i starinski kolač sa breskvama koji će se sigurno svima svideti, a uz dodatak džema biće još mekši i sočniji. Sprema se lako i brzo i ne zahteva neko specijalno kulinarsko umeće.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 8 g vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 120 ml mleka
- 180 g brašna
- 10 g praška za pecivo
- 2 breskve
- 100 g džema od breskve
Priprema:
Cela jaja pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom, pa izmešajte ručnom mutilicom da malo zapene. Sipajte ulje i mleko, pa ponovo sve sjedinite. U smesu dodajte brašno i prašak za pecivo, pa zamesite testo koje treba da bude nešto ređe. Izlijte ga u podmazan pleh prečnika 26 cm. Odozgo po testu stavite džem od breskve uz pomoć šprica u krug, a ukoliko nemate špric možete da ga kašikom zahvatite i ubacite po malo na nekoliko mesta. Zatim poređajte breskve isečene na kriške. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni najviše pola sata. Kada se prohladi izvadite ga iz kalupa, a po želji ga pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem