Volite one kupovne štrudlice sa smokvama koje se tope u ustima? Još lepše možete da napravite sami kod kuće i to koristeći sveže smokve. Ovaj recept za štrudlice je vrlo jednostavan, samo je potrebno malo strpljenja. Ništa ne može da zameni ukus i miris domaćeg testa koji sami napravite, a što duže budu stajale to su lepše. 

Sastojci:

Za nadev:

  • 1 kg smokava
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašike seckanih oraha
  • 50 g kokosovog brašna

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • narendana korica limuna
  • sok od pola limuna
  • 100 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 10 g praška za pecivo

Priprema:

Smokve očistite i isecite na polovine. Prebacite ih u tiganj, izgnječite ih viljuškom i pospite sa dve kašike šećera. Zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok ne puste vodu i ne karamelizuju se. Dodajte orahe i kokos, pa sve dobro izmešajte. Ostavite sa strane, pa pripremite testo. Jaja pomešajte sa šećerom, pa dobro ulupajte. Dodajte koricu i sok od limuna, a zatim i ulje. Sve dobro sjedinite, pa na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Zamesite prhko testo. Razvucite ga oklagijom na debljinu oko pola centimetra. Isecite ga na 4 jednake trake, pa svaku po sredini napunite nadevom od smokava. Spojite ivice testa po sredini, pa isecite na komade dužine oko 3 cm. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 20-25 minuta. Pre služenja ih po želji pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE