Volite one kupovne štrudlice sa smokvama koje se tope u ustima? Još lepše možete da napravite sami kod kuće i to koristeći sveže smokve. Ovaj recept za štrudlice je vrlo jednostavan, samo je potrebno malo strpljenja. Ništa ne može da zameni ukus i miris domaćeg testa koji sami napravite, a što duže budu stajale to su lepše.
Sastojci:
Za nadev:
- 1 kg smokava
- 2 kašike šećera
- 3 kašike seckanih oraha
- 50 g kokosovog brašna
Za testo:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- narendana korica limuna
- sok od pola limuna
- 100 ml ulja
- 300 g brašna
- 10 g praška za pecivo
Priprema:
Smokve očistite i isecite na polovine. Prebacite ih u tiganj, izgnječite ih viljuškom i pospite sa dve kašike šećera. Zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok ne puste vodu i ne karamelizuju se. Dodajte orahe i kokos, pa sve dobro izmešajte. Ostavite sa strane, pa pripremite testo. Jaja pomešajte sa šećerom, pa dobro ulupajte. Dodajte koricu i sok od limuna, a zatim i ulje. Sve dobro sjedinite, pa na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Zamesite prhko testo. Razvucite ga oklagijom na debljinu oko pola centimetra. Isecite ga na 4 jednake trake, pa svaku po sredini napunite nadevom od smokava. Spojite ivice testa po sredini, pa isecite na komade dužine oko 3 cm. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 20-25 minuta. Pre služenja ih po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Posne rum praline
Jafa rozen kocke za slavu
Slagana salata sa krompirom, jajima i tunjevinom
Musaka sa brokolijem i mlevenim mesom
Zimska čorba sa graškom