Domaće štrudlice od prhkog testa sa džemom nekad su bile neizostavne na svakoj trpezi, a danas se domaćice u nedostatku vremena odlučuju za one kupovne. Ništa ne može da zameni ukus i miris domaćeg testa koji sami napravite, a priprema ne iziskuje previše truda.
Tope se u ustima sa svakim zalogajem, a dok ih budete pekli zamirisaće cela kuća.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g masti
- 200 g kisele pavlake
Za nadev:
- pekmez po ukusu
Priprema:
U dubljoj činiji pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Dodajte kiselu pavlaku i mast, pa zamesite prhko testo koje ne treba da bude previše tvrdo. Razvucite ga oklagijom na dimenziju 40x40, pa ga podelite na 10 jednakih delova. Na svaku od njih u jedan kraj namažite malo pekmeza. Preklopite ih na pola, pa prstima lagano pritisnite ivice da se testo zalepi i da vam nadev ne iscuri u toku pečenja. Prebacite ih na pleh za pečenje obložen pek papirom, i pecite u prethodno zarejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatastu koricu. Kada se prohlade po želji ih pre služenja pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem