Poslednjih godina pohovani sladoled postao je hit u svetu, ali i kod nas, a mnogi se pitaju kako se ova neobična poslastica pravi. Trik je da sladoled bude duboko smrznut, da ga brzo uvaljate u smesu za pohovanje, a potom spustite u vrelo ulje da dobije hrskavu, lepo pečenu koricu.
Iako zvuči previše komplikovano zapravo nije, samo je potrebno da pažljivo ispratite korake, a ukoliko ih budete pravili sa ostalim članovima porodice sjajna zabava je zagarantovana.
Sastojci:
- 500 g sladoleda od vanile
- 200 g kukuruznih pahuljica
- 1 kašičica cimeta
- 3 belanca
- ulje za prženje
Priprema:
Velikom kašikom ili lopaticom izvadite loptice od sladoleda (oko 7 komada), ali da budu malo veće od standardnih, i poređajte ih na tanjir obložen pek papirom. Vratite ih u zamrživać na sat vremena. Kukuruzne pahuljice izdrobite što sitnije možete, najbolje u blenderu, pa ih pomešajte sa cimetom. U posebnoj posudi ulupajte belanca ručno, tako da postanu penasta. Kugle prvo uvaljajte u belanca, a zatim u pahuljice, da budu dobro obložene sa svih strana. Vratite ih ponovo u zamrzivač na 3 sata da se u potpunosti zelede. U dubokoj šerpi zagrejte ulje da bude vrelo, pa pržite po dve kugle, nekoliko sekundi dok ne dobiju zlatnu koricu. Vadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja i poslužite ih odmah nakon pripreme. Možete da ih ukrasite sa malo šlaga ili prelivom po želji.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem