Nekada su se poslatice pravile od jednostavnih sastojaka koje je svaka domaćica imala kod kuće. Ipak, njihova veština i znanje je od njih pravila savršene kolače, čiji recepti su se prenosili sa kolena na koleno. Takav je i ovaj kolač sa orasima i kafom koji je svaka domaćica iz bivše Jugoslavije znala napamet. Bio je neizostavan deo bilo koje proslave, a sada i vi možete da napravite ovaj kolač sa orasima koji vraća u neke lepše dane.
Sastojci:
Za koru:
- 7 jaja
- 200 g šećera
- 5 kašika kafe
- 7 kašika vode
- prstohvat soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g brašna
Za fil:
- 3 jajeta
- 250 g šećera
- 3 kašike kafe
- 250 g putera
I još:
- 200 g seckanih oraha
Priprema:
Žumanca ulupajte sa 100 grama šećera. U vreloj vodi rastopite kafu i dodajte u žumanca. Sve dobro umutite da se zapeni. Odvojeno umutite belanca sa prstohvatom soli i preostalim šećerom. Sjedinite smesu od žumanaca i belanaca, lagano promešajte, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Još jednom sve promešajte varjačom. Rernu uključite na 180 stepeni, a smesu izlijte u pleh obložen pek papirom i pecite 15-20 minuta. Pečenu koru ohladite, pa isecite na 3 približno jednaka dela.
Za krem umitite jaja sa šećerom da pobele, pa dodajte kafu i sve zajedno stavite na paru da se kuva. Kada se zagreje kuvajte bar 10 minuta uz konstantno mešanje. Krem je gotov kada ostaje trag za varjačom. Ostavite ga da se prohladi. Puter umutite mikserom, pa ga dodajte u prohlađen krem i dobro izmešajte. Na dno stavite prvu koru, premažite filom i pospite orasima. Odozgo stavite drugu koru, pa ponovite postupak. Poslednju koru takođe pospite orasima.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus