Iako je leto još malo na izmaku to ne znači da ne treba da uživate u sladoledu. Još ako ste ga sami napravili užitak je veći. Domaći sladoled od meda osvojiće vas na prvi zalogaj, a savršeno je kremast. Priprema nije previše komplikovana, samo je potrebno strplejnje da sačekate da se stegne.
Sastojci:
- 150 g meda
- 400 g kisele pavlake
- 130 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 7 žumanaca
- 60 g šećera
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpi zagrevajte med dok ne počne da se karamelizuje. Sklonite ga sa ringle i dodajte kiselu pavlaku, mleko i ekstrakt vanile. Dobro izmešajte sve, pa vratite na umerenu vatru i sve vreme mešajte, vodite računa da ne prokuva. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Žumanca pomešajte sa šećerom, pa dok je smesa od meda još topla lagano ulivajte žumanca, sve vreme muteći. Vratite na ringlu i zagrevajte uz konstantno mešanje, dok ne dobijete gustu kremu. Slatku pavlaku umutite u šlag, pa je pomešajte sa kremom od žumanaca i meda i sve dobro sjedinite. Dobijeni sladoled preručite u činiju koja može da ide u zamrživač i ostavite da se zaledi, najbolje preko noći. Po želji pre služenja ukrasite sa malo meda ili topljene karamele.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Pica pita sa mlevenim mesom
Čoko moko torta za sve prilike
Figaro sitni kolači sa orasima
Slani kolač sa spanaćem idealan za proslave