Iako je leto još malo na izmaku to ne znači da ne treba da uživate u sladoledu. Još ako ste ga sami napravili užitak je veći. Domaći sladoled od meda osvojiće vas na prvi zalogaj, a savršeno je kremast. Priprema nije previše komplikovana, samo je potrebno strplejnje da sačekate da se stegne. 

Sastojci:

  • 150 g meda
  • 400 g kisele pavlake
  • 130 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 7 žumanaca
  • 60 g šećera
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

U šerpi zagrevajte med dok ne počne da se karamelizuje. Sklonite ga sa ringle i dodajte kiselu pavlaku, mleko i ekstrakt vanile. Dobro izmešajte sve, pa vratite na umerenu vatru i sve vreme mešajte, vodite računa da ne prokuva. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Žumanca pomešajte sa šećerom, pa dok je smesa od meda još topla lagano ulivajte žumanca, sve vreme muteći. Vratite na ringlu i zagrevajte uz konstantno mešanje, dok ne dobijete gustu kremu. Slatku pavlaku umutite u šlag, pa je pomešajte sa kremom od žumanaca i meda i sve dobro sjedinite. Dobijeni sladoled preručite u činiju koja može da ide u zamrživač i ostavite da se zaledi, najbolje preko noći. Po želji pre služenja ukrasite sa malo meda ili topljene karamele. 

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE