Londonske štanglice su starinski, pomalo zaboravljeni kolač, koji su često pravile naše mame i bake. Iako zbog naziva možete da pomislite da su iz Engleske, ovaj recept zapravo potiče iz mađarske kuhinje. Mnogi ih porede sa čuvenim žerbo kockama, a savršen su spoj puteraste kore, džema od kajsija i beze kore od belanaca koja se topi u ustima.
Sastojci:
Za koru:
150 g putera
150 g šećera
5 žumanaca
300 g brašna
sok i kora jednog limuna
Za fil:
200 g džema od kajsija
Za drugu koru:
200 g mlevenih oraha
5 belanaca
250 g šećera
50 g seckanih oraha
Priprema:
Mikserom umutite omekšao puter sa šećerom da pobeli, a zatim dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme muteći. Sipajte sok i dodajte koricu limun, još malo mutite, a na kraju dodajte brašno. Mutite da dobijete glatko testo. Smesu prebacite u četvrtast pleh obložen pek papirom, pa ravnomerno rasporedite. Pecite koru oko 15 minuta na 180 stepeni. Za to vreme pripremite smesu za gornju koru, tako što ćete ulupati belanca sa šećerom, da dobijete čvrst sneg. Ručno umešajte mlevene orahe. Izvadite pleh sa prvom korom, koja je na pola pečena, premažite džemom od kajsija, a zatim odozgo stavite belanca sa orasima i ravnomerno rasporedite. Odozgo pospite sa seckanim orasima. Vratite pleh u rernu i pecite kolač još nekih 20 minuta. Kada se u potpunosti ohladi secite ga na tanje štanglice i služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus