Ovo je pomalo zaboravljeni recept za figaro kolač koji se pravio u Jugoslaviji, a pravi se slično kao i klasične oblande (to su one sa čokoladom). Ovde je fil sa orasima i jajima, a mi predlažemo da prelijte čokoladnom glazurom, mada se ona u originalnom receptu ne spominje. Figaro kolač će biti lepši nego onaj iz poslastičarnice i upozoravamo vas da će trebati malo truda, ali zaista se na kraju isplati.
Sastojci:
500 g šećera
250 g margarina
200 g oraha
1 oblanda
6 žumanaca
Za glazuru:
100 g čokolade
50 ml slatke pavlake
Priprema:
Žumanca penasto umutite sa šećerom (125 g). Kuvajte na pari, uz povremeno mešanje. Da li će kolač biti tvrd ili mekan zavisi od žumanaca, pa ako želite mekši kolač, mešajte ih na pari maksimum 15 minuta. Zatim dodajte margarin i nastavite da kuvate, uz povremeno mešanje, još nekih 15-20 minuta. Preostali šećer istopite da se napravi karamel. Žumanca sklonite sa šporeta i dodajte orahe koje ste prethodno iseckali. Dobro promešajte, a onda dodajte i karamel i sve lepo sjedinite. Presecite oblandu na pola, pa jednu polovinu premažite vrućim filom, a preko stavite drugu. Premazuje se pola oblande kako bi štanglice bile deblje, ali možete da napravite i tanje, pa da premažte celu oblandu. Umotajte u providnu foliju i preko stavite nešto teško. Kada su oblande gotove prelijte ih čokoladnom glazurom i ostavite da se stegne. Čokoladna glazura se pravi tako se otopi slatka pavlaka i čokolada.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem