Patišpanj je osnova za mnoge torte i kolače, a pravi se od jaja, šećera, brašna i malo soli. Ako želite da mu poboljšate ukus napravite ga sa makom i možete da ga služite kao kolač. Mekana i ukusna poslastica će vas oduševiti na prvi zalogaj, a ono što ovaj recept razlikuje od srpskog je puter. Ruske domaćice dodaju taj sastojak kako bi patišpanj bio još mekši. 

Sastojci:
6 jaja 
120 g šećera 
120 g brašna 
100 g putera 
100 g maka 
prstohvat soli 

Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite sa prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim postepeno dodajte žumanca i mutite. Prosejano brašno i mak dodajte iz više puta, pa lagano špatulom mešajte da se sjedini. Na kraju sipajte istopljeni puter i opet promešajte. Sipajte u kalup prečnika 21 cm koji ste obložili pek papirom. Zatim poravnajte i pecite na 180°C oko 35-40 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE