Patišpanj je osnova za mnoge torte i kolače, a pravi se od jaja, šećera, brašna i malo soli. Ako želite da mu poboljšate ukus napravite ga sa makom i možete da ga služite kao kolač. Mekana i ukusna poslastica će vas oduševiti na prvi zalogaj, a ono što ovaj recept razlikuje od srpskog je puter. Ruske domaćice dodaju taj sastojak kako bi patišpanj bio još mekši.
Sastojci:
6 jaja
120 g šećera
120 g brašna
100 g putera
100 g maka
prstohvat soli
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite sa prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim postepeno dodajte žumanca i mutite. Prosejano brašno i mak dodajte iz više puta, pa lagano špatulom mešajte da se sjedini. Na kraju sipajte istopljeni puter i opet promešajte. Sipajte u kalup prečnika 21 cm koji ste obložili pek papirom. Zatim poravnajte i pecite na 180°C oko 35-40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno