Ako ste ljubitelj maka, sigurno ćete obožavati ovaj kolač. I ne samo što je ukusan, on se i vrlo lako i brzo priprema. Jabuke mu daju posebnu sočnost, a ukoliko preostane biće mekan i sutradan. Kada je u kombinaciji sa čokoladnom glazurom dobija se prava rapsodija ukusa.
Sastojci:
- 3 jabuke
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 150 ml mleka
- 100 ml ulja
- 200 g mlevenog maka
- 90 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne pobele i postanu penasta. Brašno pomešajte sa šećerom u prahu, postepeno dodajte u smesu, pa dobro sjedinite da ne bude grudvica. Mak natopite u mlako mleko da malo nabubri, a za to vreme jabuke oljuštite i izrendajte. U smesu od brašna i jaja sipajte ulje, a potom dodajte mak i jabuke. Sve lepo izmešajte da se sastojci lepo povežu, pa izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Kada je pečen ostavite da se prohladi, a za to vreme pripremite glazuru. Čokoladu izlomite, pa je sa uljem rastopite na umerenoj vatri. Prelijte ravnomerno preko kolača i lepo poravnajte špatulom. Ostavite kolač na sobnoj temperaturi da se u potpunosti ohladi i da se glazura stegne, a zatim ga secite na kocke i služite.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus