Ako ste ljubitelj maka, sigurno ćete obožavati ovaj kolač. I ne samo što je ukusan, on se i vrlo lako i brzo priprema. Jabuke mu daju posebnu sočnost, a ukoliko preostane biće mekan i sutradan. Kada je u kombinaciji sa čokoladnom glazurom dobija se prava rapsodija ukusa.

Sastojci:

  • 3 jabuke
  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 200 g mlevenog maka
  • 90 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne pobele i postanu penasta. Brašno pomešajte sa šećerom u prahu, postepeno dodajte u smesu, pa dobro sjedinite da ne bude grudvica. Mak natopite u mlako mleko da malo nabubri, a za to vreme jabuke oljuštite i izrendajte. U smesu od brašna i jaja sipajte ulje, a potom dodajte mak i jabuke. Sve lepo izmešajte da se sastojci lepo povežu, pa izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Kada je pečen ostavite da se prohladi, a za to vreme pripremite glazuru. Čokoladu izlomite, pa je sa uljem rastopite na umerenoj vatri. Prelijte ravnomerno preko kolača i lepo poravnajte špatulom. Ostavite kolač na sobnoj temperaturi da se u potpunosti ohladi i da se glazura stegne, a zatim ga secite na kocke i služite.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE