Čokoladni kolač sa karamelom posle prvog zalogaja postaće jedna od vaših omiljenih poslastica. Između dva mekana sloja fil od karamele i preliven istopljenom čokoladom i ukrašen malim količinama fila - fantazija ukusa kakva se sreće samo u najboljim poslastičarnicama. Kolač sa karamelom i čokoladom pravi se jednostavno, a dopada se baš svakoj generaciji.

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 5 belanaca 
  • 5 žumanaca
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 120 g brašna
  • 30 g kakaoa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/5 šolje ključale vode
  • Za karamel:
  • 200 g šećera
  • 120 g pavlake za kuvanje
  • 50 g putera
  • Za krem sloj:
  • 200 g pavlake za kuvanje
  • 600 g krem sira
  • Za glazuru:
  • 120 g čokolade
  • 60 g putera

Priprema:

U posudu dodajte belanca, vanilin šećer, prstohvat soli, pa izmiksajte. Postepeno dodajte šećer i nastavite da miksate dok ne dobijete čvrst šne. Potom dodajte žumanca i umutite žicom. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno, kakao i sodu bikarbonu. Ubacite postepeno u smesu sa belancima, pa dobro umutite žicom. Nakon toga kašiku smese razmutite u ključaloj vodi, pa sve zajedno vratite u kakao smesu. Ponovo umutite žicom, pa je izlijte u pravougaoni pleh obložen pek papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180℃ oko 35 minuta.  U međuvremenu, počnite sa pravljenjem karamela tako što ćete u tiganj dodati šećer, pa ga otopiti. Kada se šećer karamelizuje, dodajte postepeno pavlaku za kuvanje i mešajte dok smesa ne postane gušća. Potom ubacite puter i mešajte dok se ne istopi, pa izlijte pripremljen karamel sloj u posudu, pokrijte prozirnom folijom tako da vam gornji sloj folije u potpunosti dodiruje smesu i ostavite da se ohladi. Kada se kora ispeče i ohladi, skinite polako pek papir, pa je podelite uzdužno na dva jednaka dela.

Počnite sa pravljenjem krem sloja tako što ćete u posudu dodati pavlaku za kuvanje, pa izmiksati. Dodajte krem sir, ponovo umutite, pa dodajte ohlađeni karamel. Možete ostaviti 3-4 kašike karamele sa strane. Dobro umutite, pa sipajte smesu u špric za kolače ili izbušenu kesu za zamrzivač. Po želji, možete odvojiti i deo krema za ukras preko glazure. Nanesite polovinu količine fila ravnomerno na jednu polovinu kore, pa preko dodajte karamel koji ste odvojili tako što ćete ga sipati u špric za kolače ili kesu za zamrzivač i rasporediti po kremu. Preko rasporedite ostatak fila. Poravnajte špatulom odozgo i sa strane, pa nanesite drugu koru preko. Ostavite u frižideru 4 sata. Potom nožem isecite na 8 jednakih komada. Otopite čokoladu i puter na pari, pa nanesite glazuru na svaki kolač ponaosob uz pomoć šprica na kolače. Po želji, možete dodati deo krema koji ste pripremili i čokoladicu po izboru.

BONUS VIDEO:

najsočniji čokoladni kolač instagram/fitwafflekitchen

 Izvor: StvarUkusa