Čokoladni kolač sa karamelom posle prvog zalogaja postaće jedna od vaših omiljenih poslastica. Između dva mekana sloja fil od karamele i preliven istopljenom čokoladom i ukrašen malim količinama fila - fantazija ukusa kakva se sreće samo u najboljim poslastičarnicama. Kolač sa karamelom i čokoladom pravi se jednostavno, a dopada se baš svakoj generaciji.
- Sastojci:
- Za koru:
- 5 belanaca
- 5 žumanaca
- prstohvat soli
- 1 kašičica vanilin šećera
- 150 g šećera
- 120 g brašna
- 30 g kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/5 šolje ključale vode
- Za karamel:
- 200 g šećera
- 120 g pavlake za kuvanje
- 50 g putera
- Za krem sloj:
- 200 g pavlake za kuvanje
- 600 g krem sira
- Za glazuru:
- 120 g čokolade
- 60 g putera
Priprema:
U posudu dodajte belanca, vanilin šećer, prstohvat soli, pa izmiksajte. Postepeno dodajte šećer i nastavite da miksate dok ne dobijete čvrst šne. Potom dodajte žumanca i umutite žicom. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno, kakao i sodu bikarbonu. Ubacite postepeno u smesu sa belancima, pa dobro umutite žicom. Nakon toga kašiku smese razmutite u ključaloj vodi, pa sve zajedno vratite u kakao smesu. Ponovo umutite žicom, pa je izlijte u pravougaoni pleh obložen pek papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180℃ oko 35 minuta. U međuvremenu, počnite sa pravljenjem karamela tako što ćete u tiganj dodati šećer, pa ga otopiti. Kada se šećer karamelizuje, dodajte postepeno pavlaku za kuvanje i mešajte dok smesa ne postane gušća. Potom ubacite puter i mešajte dok se ne istopi, pa izlijte pripremljen karamel sloj u posudu, pokrijte prozirnom folijom tako da vam gornji sloj folije u potpunosti dodiruje smesu i ostavite da se ohladi. Kada se kora ispeče i ohladi, skinite polako pek papir, pa je podelite uzdužno na dva jednaka dela.
Počnite sa pravljenjem krem sloja tako što ćete u posudu dodati pavlaku za kuvanje, pa izmiksati. Dodajte krem sir, ponovo umutite, pa dodajte ohlađeni karamel. Možete ostaviti 3-4 kašike karamele sa strane. Dobro umutite, pa sipajte smesu u špric za kolače ili izbušenu kesu za zamrzivač. Po želji, možete odvojiti i deo krema za ukras preko glazure. Nanesite polovinu količine fila ravnomerno na jednu polovinu kore, pa preko dodajte karamel koji ste odvojili tako što ćete ga sipati u špric za kolače ili kesu za zamrzivač i rasporediti po kremu. Preko rasporedite ostatak fila. Poravnajte špatulom odozgo i sa strane, pa nanesite drugu koru preko. Ostavite u frižideru 4 sata. Potom nožem isecite na 8 jednakih komada. Otopite čokoladu i puter na pari, pa nanesite glazuru na svaki kolač ponaosob uz pomoć šprica na kolače. Po želji, možete dodati deo krema koji ste pripremili i čokoladicu po izboru.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem