Rožada je u stvari flan, popularan španski desert. Pravi se u celom svetu, a svako ima neki svoj recept koji ga razlikuje. Osnovni sastojci za ovaj kremasti desert su jaja, mleko, šećer (može i kondenzovano mleko), a svaka domaćica dodaje i neki sastojak koji ovu poslasticu izdvaja od drugih. U nekim zemljama to je vanila, negde rum, limun, pomorandža... Ovaj kolač je neverovatno ukusan kako god da ga zovete, rožada ili flan.
- Sastojci:
- 5 jaja
- 1 kesica vanilin šećera
- 5 kašika šećera
- 1/2 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 1 kašičica ruma
- Za karamel:
- 5 kašika šećera
Prirpema:
Penasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Zatim dodajte prosejano brašno, rum i sipajte mleko. Lagano promešajte. U šerpu sipajte šećer i ostavite da se karamelizuje. Karamel krem sipajte u vatrostalnu posudu, a preko njega sipajte fil sa jajima. U neku posudu sipajte vodu i unutra stavite vatrostalnu posudu. Voda treba da bude do polovine vatrostalne posude. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa okrenite pomoću tanjira, tako da karamel krem bude gore.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem