Rožada je u stvari flan, popularan španski desert. Pravi se u celom svetu, a svako ima neki svoj recept koji ga razlikuje. Osnovni sastojci za ovaj kremasti desert su jaja, mleko, šećer (može i kondenzovano mleko), a svaka domaćica dodaje i neki sastojak koji ovu poslasticu izdvaja od drugih. U nekim zemljama to je vanila, negde rum, limun, pomorandža... Ovaj kolač je neverovatno ukusan kako god da ga zovete, rožada ili flan. 

  • Sastojci: 
  • 5 jaja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 5 kašika šećera
  • 1/2 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 kašičica ruma 
  • Za karamel: 
  • 5 kašika šećera

Prirpema:

Penasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Zatim dodajte prosejano brašno, rum i sipajte mleko. Lagano promešajte. U šerpu sipajte šećer i ostavite da se karamelizuje. Karamel krem sipajte u vatrostalnu posudu, a preko njega sipajte fil sa jajima. U neku posudu sipajte vodu i unutra stavite vatrostalnu posudu. Voda treba da bude do polovine vatrostalne posude. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa okrenite pomoću tanjira, tako da karamel krem bude gore. 

BONUS VIDEO: 

Kolač sa piškotama i jagodama TikTok/abir.sag

Izvor: Stvar ukusa