Bilo da ste u potrazi za kolačima za slavsku trpezu ili želite da obradujete ukućane, ovaj recept je sve što ste tražili! Sprema se neodoljiv fil sa kokosom i nanosi po krckavoj i mekoj kori. Kora je krckava jer se u smesu dodaju seckani lešnici. Ovi kolači sa kokosom i čokoladom božanstvenog su ukusa! Sladokusci biće oduševljeni kombinacijom namirnica.
Sastojci:
- Za testo:
- 10 belanaca
- 200 g šećera u prahu
- 10 žumanaca
- 4 kašike kakaoa
- 2 kašike brašna
- 200 g seckanih lešnika
- Za čokoladni fil:
- 100 ml mleka
- 100 g čokolade
- 300 g omekšalog putera
- 200 g šećera u prahu
- Za fil sa kokosom:
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- 250 g kokosovog brašna
- 150 g putera
- Za glazuru:
- 200 g bele čokolade
- 100 g putera + 50 g putera
- 100 g crne čokolade
Recept za kolače sa kokosom, lešnicima i čokoladom:
Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane da se ohladi. Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer u prahu. Umiksajte, pa dodajte žumanca i ponovo umiksajte. Dodajte postepeno prosejani kakao i prosejano brašno u smesu. Sjedinite sastojke špatulom. Ubacite na kraju seckane lešnike, pa smesu rasporedite u 2 pleha. Pecite kore za kolač na 180°C oko 10 minuta. Potom ostavite kore da se ohlade. U šerpu dodajte puter, vodu, šećer, pa otopite na laganijoj vatri. Dodajte potom kokos. Dobro promešajte dok se ne formira kompaktna smesa, pa ostavite fil sa kokosom u činiju da se ohladi. Počnite sa pravljenjem čokoladnog fila za kolač tako što ćete umiksati omekšali puter, pa postepeno dodati šećer u prahu i miksati. U otopljenu čokoladu dodajte mleko, dobro promešajte, pa dodajte u umućena belanca i šećer u prahu i umiksajte. Po jednoj ohlađenoj kori rasporedite polovinu čokoladnog fila i stavite u frižider da se stegne. Potom rasporedite fil sa kokosom, pa nanesite ostatak čokoladnog fila po kolaču. Poravnajte, pa prekrijte drugom korom. Sklonite pek papir sa ivica. Otopite 100 g putera i belu čokoladu, pa nanesite po vrhu kolača. Otopite crnu čokoladu sa puterom, pa je prebacite u špric za kolače. Išarajte kose linije, pa čačkalicom povucite linije u suprotnom smesu kako biste dobili lepu šaru. Stavite kolač u frižider na 1 sat da se stegne čokolada. Skinite pek papir u potpunosti, pa secite i služite. Preporučujemo i sitne kolače sa kokosom, čokoladom i kikirikijem.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem