Bilo da ste u potrazi za kolačima za slavsku trpezu ili želite da obradujete ukućane, ovaj recept je sve što ste tražili! Sprema se neodoljiv fil sa kokosom i nanosi po krckavoj i mekoj kori. Kora je krckava jer se u smesu dodaju seckani lešnici. Ovi kolači sa kokosom i čokoladom božanstvenog su ukusa! Sladokusci biće oduševljeni kombinacijom namirnica.

Sastojci:

  • Za testo:
  • 10 belanaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 10 žumanaca
  • 4 kašike kakaoa
  • 2 kašike brašna
  • 200 g seckanih lešnika
  • Za čokoladni fil:
  • 100 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 300 g omekšalog putera
  • 200 g šećera u prahu
  • Za fil sa kokosom:
  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 250 g kokosovog brašna
  • 150 g putera
  • Za glazuru:
  • 200 g bele čokolade
  • 100 g putera + 50 g putera
  • 100 g crne čokolade

Recept za kolače sa kokosom, lešnicima i čokoladom:

Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane da se ohladi. Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer u prahu. Umiksajte, pa dodajte žumanca i ponovo umiksajte. Dodajte postepeno prosejani kakao i prosejano brašno u smesu. Sjedinite sastojke špatulom. Ubacite na kraju seckane lešnike, pa smesu rasporedite u 2 pleha. Pecite kore za kolač na 180°C oko 10 minuta. Potom ostavite kore da se ohlade. U šerpu dodajte puter, vodu, šećer, pa otopite na laganijoj vatri. Dodajte potom kokos. Dobro promešajte dok se ne formira kompaktna smesa, pa ostavite fil sa kokosom u činiju da se ohladi. Počnite sa pravljenjem čokoladnog fila za kolač tako što ćete umiksati omekšali puter, pa postepeno dodati šećer u prahu i miksati. U otopljenu čokoladu dodajte mleko, dobro promešajte, pa dodajte u umućena belanca i šećer u prahu i umiksajte. Po jednoj ohlađenoj kori rasporedite polovinu čokoladnog fila i stavite u frižider da se stegne. Potom rasporedite fil sa kokosom, pa nanesite ostatak čokoladnog fila po kolaču. Poravnajte, pa prekrijte drugom korom. Sklonite pek papir sa ivica. Otopite 100 g putera i belu čokoladu, pa nanesite po vrhu kolača. Otopite crnu čokoladu sa puterom, pa je prebacite u špric za kolače. Išarajte kose linije, pa čačkalicom povucite linije u suprotnom smesu kako biste dobili lepu šaru. Stavite kolač u frižider na 1 sat da se stegne čokolada. Skinite pek papir u potpunosti, pa secite i služite. Preporučujemo i sitne kolače sa kokosom, čokoladom i kikirikijem.

BONUS VIDEO:

Kolač sa nutelom Instagram/Fitwaffle Kitchen

 Izvor: StvarUkusa