Kuglof je kolač nemačkog porekla koji se sprema za Božić. Prepoznatljiv je po svom okruglom ogliku sa rupom u sredini. Pravi se od mekog testa u koje se dodaje suvo voće, marmelada i drugi sastojci, poput pomorandže. Za kraj radne nedelje predlažemo kuglof u koje idu blendirani lešnici. Preliva se topljenom čokoladom, a onda posipa seckanim lešnicima. Jednostavno, kombinacija ukusa kojoj ne možete odoleti ni da ste na dijeti!

Sastojci:

  • 200 g blendiranih lešnika
  • 200 g omekšalog putera
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 100 ml mleka
  • 30 ml ruma
  • 100 g čokoladnih mrvica (opciono)
  • Za glazuru:
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • šaka seckanih oraha

Recept za kuglof sa lešnicima i orasima:

U činiju stavite puter, pa umiksajte sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte. Pomešajte u odvojenoj činiji brašno, blendirane lešnike, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte smesu suvih sastojaka, mleko i rum. Kada dobro umiksate, dodajte čokoladne mrvice i promešajte žicom. Smesu izlijte u kalup za kuglof i rasporedite. Pecite kuglof na 175°C oko 25 minuta. Nakon toga zasecite kuglof prateći oblik kruga, otprilike 1 cm dubine. Pecite još oko 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečen kuglof. Izvadite iz kalupa naopako, pa na rešetki prelijte otopljenom čokoladom i kada se posle nekoliko minuta ohladi pospite vrh seckanim orasima. Preporučujemo i čokoladni kuglof.

BONUS VIDEO:

Instagram/hemsirenin_blogu Najkremastiji kolač

 Izvor: StvarUkusa