Kuglof je kolač nemačkog porekla koji se sprema za Božić. Prepoznatljiv je po svom okruglom ogliku sa rupom u sredini. Pravi se od mekog testa u koje se dodaje suvo voće, marmelada i drugi sastojci, poput pomorandže. Za kraj radne nedelje predlažemo kuglof u koje idu blendirani lešnici. Preliva se topljenom čokoladom, a onda posipa seckanim lešnicima. Jednostavno, kombinacija ukusa kojoj ne možete odoleti ni da ste na dijeti!
Sastojci:
- 200 g blendiranih lešnika
- 200 g omekšalog putera
- 200 g šećera
- 3 jaja
- 200 g brašna
- prstohvat soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 100 ml mleka
- 30 ml ruma
- 100 g čokoladnih mrvica (opciono)
- Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuvanje
- šaka seckanih oraha
Recept za kuglof sa lešnicima i orasima:
U činiju stavite puter, pa umiksajte sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte. Pomešajte u odvojenoj činiji brašno, blendirane lešnike, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte smesu suvih sastojaka, mleko i rum. Kada dobro umiksate, dodajte čokoladne mrvice i promešajte žicom. Smesu izlijte u kalup za kuglof i rasporedite. Pecite kuglof na 175°C oko 25 minuta. Nakon toga zasecite kuglof prateći oblik kruga, otprilike 1 cm dubine. Pecite još oko 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečen kuglof. Izvadite iz kalupa naopako, pa na rešetki prelijte otopljenom čokoladom i kada se posle nekoliko minuta ohladi pospite vrh seckanim orasima. Preporučujemo i čokoladni kuglof.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus