Kada su se u prodavnici prvi put pojavile bajadere nastala je velika pomama. Ovaj ukusan kolač sa čokoladom i orašastim plodovima je brzo osvojio svačija srca, pa su domaćice odlučile da naprave i domaći verziju. Bajadere danas možete da napravite sa različitim sastojcima, a uglavnom se ne peku. Ipak, mi vam donosimo sjajan recept za bajadere sa kokosom i dvostrukom čokoladom.
Sastojci:
- Za testo:
- 9 belanaca
- 300 g šećera
- 200 g kokosa
- 100 g brašna
- Za fil:
- 9 žumanaca
- 130 g šećera
- 100 ml kafe
- 250 g putera
- 2 kašike kakaoa
- Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 100 g kokosovog ulja
Recept za bajadere sa kokosom:
Napravite fil
U posudi pomešajte kašičicu kafe sa 100 ml vrele vode, pa dobro promešajte. Žumanca pomešajte sa šećerom i kakaom, pa lepo sjedinite. Kuvajte na pari, uz neprestano mešanje, pa sipajte i kafu. Sve lepo promešajte i nastavite da kuvate dok se fil ne zgusne. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite puter sobne temperature, pa dodajte fil i sve lepo sjedinite mikserom.
Napravite koru
Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte kokos i lagano promešajte, pa dodajte prosejano brašno i opet lagano sjedinite. Dobijenu smesu sipajte na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 25 minuta.
Napravite glazuru
Koru premažite filom, lepo poravnajte i stavite u frižider. Istopite čokoladu sa kokosovim uljem, pa prelijte preko kolača. Poravnajte i vratite u frižider da se čokolada stegne.
Pročitajte i ovo: Bajadera sa karamelom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom