Kada su se u prodavnici prvi put pojavile bajadere nastala je velika pomama. Ovaj ukusan kolač sa čokoladom i orašastim plodovima je brzo osvojio svačija srca, pa su domaćice odlučile da naprave i domaći verziju. Bajadere danas možete da napravite sa različitim sastojcima, a uglavnom se ne peku. Ipak, mi vam donosimo sjajan recept za bajadere sa kokosom i dvostrukom čokoladom. 

Sastojci:

  • Za testo:
  • 9 belanaca
  • 300 g šećera 
  • 200 g kokosa 
  • 100 g brašna 
  • Za fil:
  • 9 žumanaca
  • 130 g šećera
  • 100 ml kafe 
  • 250 g putera
  • 2 kašike kakaoa
  • Za glazuru:
  • 200 g čokolade
  • 100 g kokosovog ulja 

Recept za bajadere sa kokosom:

10:43
Korak 1

Napravite fil

U posudi pomešajte kašičicu kafe sa 100 ml vrele vode, pa dobro promešajte. Žumanca pomešajte sa šećerom i kakaom, pa lepo sjedinite. Kuvajte na pari, uz neprestano mešanje, pa sipajte i kafu. Sve lepo promešajte i nastavite da kuvate dok se fil ne zgusne. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite puter sobne temperature, pa dodajte fil i sve lepo sjedinite mikserom. 

10:43
Korak 2

Napravite koru 

Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte kokos i lagano promešajte, pa dodajte prosejano brašno i opet lagano sjedinite. Dobijenu smesu sipajte na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 25 minuta. 

10:43
Korak 3

Napravite glazuru

Koru premažite filom, lepo poravnajte i stavite u frižider. Istopite čokoladu sa kokosovim uljem, pa prelijte preko kolača. Poravnajte i vratite u frižider da se čokolada stegne. 

Pročitajte i ovo: Bajadera sa karamelom

BONUS VIDEO:

Instagram/food_by_lilly Tiramisu kuglice

(StvarUkusa/S.B.)