Kada su se u prodavnici prvi put pojavile bajadere nastala je velika pomama. Ovaj ukusan kolač sa čokoladom i orašastim plodovima je brzo osvojio svačija srca, pa su domaćice odlučile da naprave i domaći verziju. Bajadere danas možete da napravite sa različitim sastojcima, a uglavnom se ne peku. Ipak, mi vam donosimo sjajan recept za bajadere sa kokosom i dvostrukom čokoladom.
Sastojci:
- Za testo:
- 9 belanaca
- 300 g šećera
- 200 g kokosa
- 100 g brašna
- Za fil:
- 9 žumanaca
- 130 g šećera
- 100 ml kafe
- 250 g putera
- 2 kašike kakaoa
- Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 100 g kokosovog ulja
Recept za bajadere sa kokosom:
Napravite fil
U posudi pomešajte kašičicu kafe sa 100 ml vrele vode, pa dobro promešajte. Žumanca pomešajte sa šećerom i kakaom, pa lepo sjedinite. Kuvajte na pari, uz neprestano mešanje, pa sipajte i kafu. Sve lepo promešajte i nastavite da kuvate dok se fil ne zgusne. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite puter sobne temperature, pa dodajte fil i sve lepo sjedinite mikserom.
Napravite koru
Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte kokos i lagano promešajte, pa dodajte prosejano brašno i opet lagano sjedinite. Dobijenu smesu sipajte na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 25 minuta.
Napravite glazuru
Koru premažite filom, lepo poravnajte i stavite u frižider. Istopite čokoladu sa kokosovim uljem, pa prelijte preko kolača. Poravnajte i vratite u frižider da se čokolada stegne.
Pročitajte i ovo: Bajadera sa karamelom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem