Sezona je raznovrsnog voća i idealno je vreme da od njega napravite neke od najukusnijih poslastica. Napravite mekanu koru koju ćete nafilovati filom od vanile, a onda i ukrasiti seckanim jagodama i malinama. Ovaj voćni kolač ne zahteva vešte ruke domaćice, mogu da ga naprave i početnici, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 50 g šećera u prahu
- 1 limun
- 60 ml mleka
- 160 g brašna
- 50 g bademovog brašna
- 7 g praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 150 g rastopljenog putera
- Za kremu za pecivo:
- 500 ml mleka
- 5 žumanaca
- 2 kesice vanilin šećera
- 40 g kukuruznog skroba
- 100 g šećera
- 50 g putera
- Za sirup:
- 80 g šećera
- 40 ml vode
- 40 ml limunovog soka
- voće
Recept za voćni kolač:
Mleko zagrejte u šerpi, a u nekoj posudi umutite žumanca sa vanilin šećerom i običnim šećerom. Sipajte zagrejano mleko i dobro mešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Zatim dodajte skrob i promešajte. Na kraju dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohaldi na sobnoj temepraturi. Jaja umutite sa šećerom i šećerom u prahu, pa dodajte i rendanu koru limuna. Zatim sipajte mleko i dodajte brašno, pa nastavite da mutite. Zatim dodajte bademovo brašno, prašak za pecivo, so i istopljen puter. Sve dobro sjedinite. Kalup za tart sa isturenim dnom premažite puterom, pa sipajte smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Izvadite koru na rešetku. Premažite je sirupom koji ste napravili tako što ste pomešali šećer, vodu i sok od limuna. Fil umutite i sipajte u špric za kolače ili kesu za zamrzivač. Istisnite u udubljenje kore, pa ukrasite seckanim jagodama i malinama.
Pročitajte i ovo: Najbolji kremasti voćni kolač
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem