Ako niste iskusna domaćica kojoj sve uspeva i slatko i slano, onda se sigurno pitate u čemu je caka. Počnite sa jednostavnim recpetima, koji ne zahtevaju puno vremena, a ni umeća. Do sada su vam oni dobro poznati recpeti kao Španski vetar, Moskva šnite, Pavlova torta, Markiza, Saher torta... delovali komplikovano i da nećete uspeti, ali zaista je potrebno samo malo truda.
Zato počnite sa ovom laganom varijantom, jeste da treba testo da se umesi, ali ako ste pravili kiflice nekada uspećete i ovo. Fil se pravi od jogurta i umućenih belanaca (šne) koji ide preko testa, a zatim samo poređate bobičasto voće. Preko izdrobite preostalo prhko testo i stavite da se peče.
Ne deluje komplikovano, zar ne? Isprobajte ovaj recept i oduševite svoje najmilije.
Sastojci:
Za testo:
- 550 g brašno
- 200 g putera
- 2 jajeta
- 100 g kisele pavlake
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- malo limunove kore
Za fil:
- 1 l jogurta
- 60 g skroba
- 5 belanaca
- 240 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 5 žumanaca
- 20 g vanilin šećera
- 80 g griza
- 600 g bobičastog voća
Priprema:
U brašno dodajte puter sobne temeprature i sjedinite rukama. Zatim dodajte i ostale sastojke i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Podelite testo i veći deo pospite brašnom, pa razvucite oklagijom. Stavite u tepsiju dimenzija 24x32 cm obloženu pek papirom. Lepo rukama pritisnite da dođe do ivica i izbockajte viljuškom.
Umutite belanca, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Jogurt pomešajte sa žumancima, ekstraktom vanile, vanilin šećerom i prstohvatom soli, pa umutite. Dodajte griz i skrob i nastavite da mutite. Pomešajte obe smese i sipajte preko, lepo poravnajte, pa poređajte voće. Preko izmrvite preostalo testo i pecite na 170°C nekih 40 minuta.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs