Iako ih ima tokom cele godine, jesen je pravo vreme za jabuke jer su baš tada najsvežije. Bogate su vitaminom C, dobre su za imunitet i usporavaju starenje.
Ovo sezonsko voće i cimet idealna su kombinacija, pa su tako jabuke sa mrvičastim testom pravi zalogaj za sladokusce. Kolač možete poslužiti uz sladoled od vanile ili grčki jogurt.
Sastojci:
- 3 kg jabuka
- 1 štapić neslanog putera, sobne temperature
- 6 kašika šećera
- 1 šolja + 2 kašike brašna
- 2 kašike limunovog soka
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- so
- 1/2 šolje smeđeg šećera
Priprema:
Premažite kalup puterom. U većoj činiji pomešajte oljuštene i iseckane jabuke, šećer, 2 kašike brašna, limunov sok, cimet i 1/4 kašičice soli. Dobro promešajte, pa sipajte u kalup. Umutite puter sa smeđim šećerom. Dodajte brašno (1 šolja) i 1/2 kašičice soli dok se ne formiraju veliki komadi. Pospite mrvičasto testo preko jabuka. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih sat vremena. Ostavite da se ohladi 20 minuta i poslužite uz sladoled ako želite.