UMESTO SA ORASIMA, NAPRAVITE SA KOKOSOM: Baklava prelivena sočnim i slatkim sirupom - odličan izbor za slavu

Baklava sa kokosom je nov omiljeni recept za slavu.

Tanja Đorđević

Baklava je tradicionalna poslastica koja je nezaobilazna na zimskim slavama. Može se praviti sa orasima, keksom, makom, šljivama, a sada i sa kokosom. Kombinacija je bezbroj, ali je ukus jednako savršen koju god da odaberete. Takođe, možete je praviti u posnoj i mrsnoj varijanti.

Sastojci:

  • kore za pitu
  • 3 jaja
  • 1 šolja (šolja od 200ml) šećera
  • 1 šolja ulja
  • 1,5 šolja jogurta
  • 1 kesica prašaka za pecivo
  • 200 g kokosovog brašna

Preliv:

  • 800 ml vode
  • 600 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećer

Priprema:

Skuvati preliv kako bi se malo ohladio.
Umutiti jaja i šećer žicom, dodati ulje, jogurt, kokosovo brašno, prašak za pecivo, sve sjediniti.
Stavite jednu koru, premazati sa nekoliko kašika fila, stavite drugu koru i premazati je filom, staviti i treću premazati i urolati.
Ređati u pleh, premazan uljem. I tako sa ostalim korama dok se ne potroše i peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
Toplu baklavu preliti prohlađenim sirupom.

Recept poslala Tanja Đorđević