JEDNOSTAVAN KUGLOF SA ORASIMA: 1 sastojak mu daje posebnu sočnost - svima uspeva i izgleda svečano

Domaći kuglof od oraha i šargarepe oduševiće vas na prvi zalogaj.

Printscreen/YT/ Fatto in Casa da Alba

Kuglof je jedan od onih kolača koji ima bezbroj varijatni i možete da ga pravite sa vama omiljenim sastojcima, počev od voća, pa sve do orašastih plodova. Ova verzija je malo drugačija, jer u njega ide šargarepa. Nemojte da vas to iznenadi, upravo ona u kombinaciji sa ostalim sastojcima mu daje posebnu aromu.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 150 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 150 ml ulja
  • 150 g mleka
  • 250 g brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g šargarepe

Za preliv:

  • 200 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 8 g vanilin šećera
  • 40 g bele čokolade

Priprema:

3 cela jajeta pomešajte sa šećereom i vanilin šećerom i mutite mikserom da se lepo sjedini, pa lagano dodajte ulje konstanto mešajući. Nakon par minuta ulijte i mleko, a potom i brašno, zajedno sa praškom za pecivo. Sve mutite dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte orahe i sitno narendanu šargarepu. Promešajte da se sve lepo sjedini. U kapul za kuglof prečnika 24 cm sipajte smesu i pecite na 180 C nekih 40-ak minuta. Izvrnite na poslužavnik i pustite da se prohladi. Za to vreme u 200 ml mleka dodajte kašiku šećera, vanilin šećer i kašiku kukuruznog skroba. Kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne. Ubacite belu čokoladu i mešajte da se rastopi. Prelijte preko kolača i sačekajte da se malo stegne.

Izvor: Stvar ukusa