BRESKVICE - OMILJENI KOLAČ IZ DETINJSTVA: Nestaju u zalogaju, a ovako pripremljene se tope u ustima

Breskvice po starinskom receptu ne mame samo izgledom već i ukusom.

Shutterstock

Iako breskvice iziskuju više truda za pripremu, nijednu domaćicu ovo neće pokolebati, jer one ne mame samo izgledom već i ukusom. Nezaobilazan su deo svih ovala sa sitnim kolačima. Posebnu im se raduju najmlađi, a nestaju u tren oka, u jednom zalogaju. 

Sastojci:

Za testo:

  • 4 jajeta
  • 250 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 200 g šećera u prahu
  • 600 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • kora od limuna
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 300 g džema od kajsija
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike ruma
  • mrvice od izdubljenih breskvica


Za dekoraciju

  • crvena i žuta boja za kolače
  • kristal šećer

Priprema:

U dublju posudu stavite brašno, dodajte izrendanu limunovu koricu, pa dodajte prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, mleko i ekstrat vanile, pa sve ulijte u brašno i umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite u frižideru oko sat vremena. Kada ste testo izvadili, isecite te ga na dva jednaka dela i napravite dve rolnice, a rolnice iseckajte na manje komadiće. Trudite se da vam kuglice budu jednake veličine i između svake ostavite prostor, jer će narasti u toku pečenja.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepni, oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla. Još tople pečene biskvite, pažljivo izdubiti tankim nožićem. Mrvice stavite u posudu, pa dodajte sve ostale sastojke za fil. Biskvite punite filom, pa spojite dva biskvita tako da dobijete oblik loptice, odnosno breskve. Jestive boje pomešajte sa vodom u dve posude, pa breskvice umočite prvo u žutu, potom u crvenu boju. Malo ih ucedite i potom uvaljajte u šećer.

Izvor: Stvar ukusa