Profiterole su francuski desert, ali "odomaćile" su se u celom svetu. Veoma su slične princes krofnama i eklerima, ali ovo što je specifično za njih je njihova veličina. Jedna profiterola za jedan zalogaj. Odlična kombinacija krema sa ukusom vanile, testa i čokolade.
Sastojci:
Za testo:
- 125 g maslaca
- 500 ml vode
- 250 g brašna
- 3 jajeta
- 1 kašika šećera
- prsohvat soli
Za fil:
- 200 g šećera
- 2 jajeta
- 2 kašike skroba
- 50 g maslaca
- 400 ml mleka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- rendana kora limuna
Preliv:
- 200 g tamne čokolade
- 100 ml mleka
Priprema:
Sipajte vodu, maslac, šećer i so u šerpu i stavite da prokuva. Kada je provrilo, smanjite vatru i postepeno dodajte brašno, pa mešajte dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Ostavite da se ohladi, a nakon toga dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom dok ne dobijete glatko testo. Od dobijenog testa formirajte loptice veličine oraha i ređajte ih u pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Ostavite razmak između loptica, jer testo naraste prilikom pečenja. Pecite na 200 C, dok testo ne dobije zlatno-žutu boju, oko 20-25 minuta. Za to vreme pripremite fil. Sipajte sve sastojke u šerpu, dobro sjedinite i kuvajte na umerenoj vatri dok se fil ne zgusne, uz lagano mešanje. Ostaviti da se ohladi. U međuvremenu otopite čokoladu sa mlekom. Fil sipajte u špric i svaku profiterolu sa donje strane napunite kremom, ili ukoliko vam je lakše rasecite ih u premažite filom, a potom ih prelijte otopljenom čokoladom.
Izvor: Stvar ukusa