ORIGINALNE BOSANSKE TUFAHIJE: Jabuke punjene orasima po tradicionalnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno

Tufahije su mnogima omiljena poslastica iz detinjstva.

Shutterstock

Tuffah na arapskom jeziku znači jabuka odakle je i izveden naziv za tufahije. Recept za pripremu ove poslastice su u Bosnu doneli Turci. Za pripremu tufahija su najbolje zelenije jabuke, tvrđe, sitnije veličine, probajte sa sortom greni smit, a mogu se koristiti i ajdare.

Sastojci:

  • 1 kg šećera
  • 1 kg jabuka
  • 200 g oraha
  • 150 g suvog grožđa
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera
  • cimet

Priprema:

Stavite šećer u 1,5 litar hladne vode i sve prokuvajte. Dodajte u šećerni sirup kesicu vanilin šećera. U međuvremenu oljuštite jabuke i izdubite ih kako biste dobili oblik korpice. Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte izdubljene jabuke u šerpu. Kuvajte kratko dok ne omekšaju. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih i ostavite da se ohlade. U mlevene orahe i suvo grožđe dodajte malo šećernog sirupa i cimeta, pa napravite smesu sa kojom ćete da punite jabuke. Napunjene jabuke poređajte u posudu, prelijte šećernim sirupom i stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku, pa kada su se jabuke rashladile svaku odozgo ukrasite sa po malo šlaga pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa