Sastojci:
- 3 kašike svetlog ruma
- 3 kašike seckane sveže nane, plus još za ukras
- 95 g neslanog putera, omekšanog
- 60 g šećera u prahu, plus još za posipanje
- 250 g višenamenskog brašna
- 4 jajeta
- 160 g šećera
- ¼ kašičice soli
- 2 kašičice korice limete
- 85 ml svežeg soka od limete
- 2 kašike punomasnog mleka
- 2 - 3 kapi zelene boje za hranu (opciono)
Recept za kolač mohito kocke:
Za kolač, prvo u maloj činiji pomešajte rum i seckanu nanu i ostavite da odstoji 20 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°. Podmažite pleh za pečenje. U velikoj posudi umutite puter mikserom na srednjoj brzini, 30 sekundi. Dodajte šećer u prahu i mutite dok se ne sjedini. Umešajte i polovinu brašna i mutite dok se ne sjedini. Utisnite na dno pripremljene posude. Pecite dok se ne stegne, 20 do 22 minuta.
U međuvremenu, u velikoj činiji umutite jaja i šećer. Dodajte preostalo brašno i so, mutite dok se ne sjedine. Dodajte koricu limete, sok od limete i mleko. Po želji umutite i prehrambenu boju. Stavite cediljku preko male posude i sipajte mešavinu ruma u cediljku. Pritisnite poleđinom kašike da iscedite tečnost iz seckane nane i bacite listove. Umutite proceđenu tečnost u mešavinu jaja dok se dobro ne sjedini. Prelijte preko delimično pečenih kora. Pecite još 22 do 25 minuta. Potpuno ohladite na rešetki, oko 1 sat. Neposredno pre serviranja pospite dodatnim šećerom u prahu. Isecite na kocke i ukrasite celim listićima mente. Ako volite kolače, možda ćete želeti da napravite i čizkejk sa breskvama posut prhkim mrvicama.
Pročitajte kako se pravi kolač sa pomorandžom spreman za manje od sat vremena
BONUS VIDEO
StvarUkusa